Tehnologija
Pet najboljih restorana na svijetu
Među najpoznatijim restoranima na Balkanu, u zavisnosti od grada, mahom se izdvajaju lanci brze hrane, picerije i gradske kafane sa dugom tradicijom, koje su već dobile status kultnog mjesta. U svijetu je to, međutim, malo drugačije.
Restorani sa laskavim epitetima „najboljih“ i „najtraženijih“ već nekoliko godina drže svoje pozicije, nalaze se uglavnom u Evropi, a svoju popularnost postigli su kako neobičnim menijima i kreativno posluženom hranom, tako i ograničenim brojem rezervacija i originalnim enterijerom.
1. „Noma“, Kopenhagen, Danska
Danski restorani mogu se pohvaliti svojim predstavnikom, „Nomom“, koji je već četvrti put proglašen restoranom godine na svim mogućim listama. Smješten je u starom magacinu u priobalnom dijelu Kopenhagena, a mjesta u njemu se moraju rezervisati bar tri mjeseca ranije. Čuveni šef kuhinje i menadžer restorana, Rene Redžepi, tvorac je nove nordijske kuhinje i jedan od najpoznatijih kuvara na svijetu. Njegova jela su neponovljivi doživljaj, bilo da sprema meso irvasa, riblje specijalitete, mahovinu kao dodatak jelima, koja ga je i učinila popularnim, ili hranu garnira živim mravima.„Noma“ je vlasnik dvije Mišlenove zvjezdice, a uskoro bi trebalo da bude na kratko vrijeme premještena u Japan.
2. “Celler de Can Roca”, Đirona, Španija
Tradiconalna
španska kuhinja osnova je jela restorana “Cellera de Can Roce”, kog su osnovala
tri brata –kuvar, pekar i somelijer, spajajući svoja znanja u jedan, savršen
meni. Restorani nerijetko privlače pažnju nazivima
svojih obroka, međutim, ovi Španci su apsolutni pobjednici
u originalnosti: predjela koja se sastoje od pet različitih svjetskih
kuhinja zovu se “Pojedi svijet”, dok se desert naziva “Mesijev
gol” i podrazumijeva kandirani teren sa letećim, bijelim
čokoladnim loptama, dok se iz mini – zvučnika tanjira čuje huk navijača.
3. “Osteria Francescana”, Modena, Italija
Šef
kuhinje ovog restorana, Masimo Botura, pravi je umjetnik u
svom poslu. On pretvara poznate, tradicionalne italijanske ukuse u sasvim nova
jela: sendvič od mortadele u blagi mus, sladoled od čokolade u sofisticirane
dezerte, dok je specijalitet kuće jegulja služena sa jabukom i palentom kao,
možda neobičnim, ali u savršeno uklopljenim prilozima. Enterijer restorana
ukrašen je slikama modernih stvaralaca iu potpunosti prati umjetničku
notu menija.
4. “Eleven Madison Park”, Njujork, SAD
Njujorški restorani poznati su i hvaljeni širom svijeta, ali se “Eleven Madison Park” već neko vrijeme ubraja u deset najboljih. Sva jela na njegovom meniju pravljena su od organski uzgajanih namirnica na farmi nedaleko od Njujorka, a među specijalitete kuće uvršteni su tartar biftek i dimljena jesetra, služena na đevreku. Sjajna usluga u ovom restoranu zaokružuje odličan utisak koji on ostavlja na posjetioce.
5. “Dinner”, London, Engleska
Smješten u “Mandarin Orijental Hotelu” u Londonu, “Dinner” se svojevremeno svrstavao među najbolje britanske i evropske restorane, ali odnedavno dostiže i svjetsku slavu. Šef kuhinje, Ašli Palmer Vats, još jedan je od kulinarskih čarobnjaka koji veoma kreativno pretvaraju poznate ukuse tradicionalne kuhinje u magiju novih ukusa. Na njegovom meniju posebno se izdvaja blag, nježan, ali bogat parfe od pileće džigerice, dizajniran poput prave mandarine. Kreativan izgled posluženja prati i enterijer – “Dinner” je svjetski ugled, između ostalog, stekao i zbog svog modernog uređenja, koji je neodoljivo privukao sve poznate svjetske trendsetere.
izvor: Frontal