Zanimljivosti
Vasabija – zašto investirati u najtežu biljku za uzgajanje
Brajan Outs skoro 30 godina je tvrdoglavo posvećen jednom cilju – da postavi prvi komercijalnu farmu vasabije u Sjevernoj Americi. Desetine drugih ljudi u SAD i Kanadi pokušavale su da uzgoje ovu biljku koja dolazi iz Japana i koja raste u kamenitim riječnim koritima, ali niko nije uspio u tome.
Brajan Outs skoro 30 godina je tvrdoglavo posvećen jednom cilju – da postavi prvi komercijalnu farmu vasabije u Sjevernoj Americi.
Desetine drugih
ljudi u SAD i Kanadi pokušavale su da uzgoje ovu biljku koja dolazi iz Japana i
koja raste u kamenitim riječnim koritima, ali niko nije uspio u tome.
Razlog je
jednostavan: vasabiju su stručnjaci krstili kao najtežu biljku na svijetu za
komercijalni uzgoj.
Pa šta je to što njega
i njegovu firmu gura naprijed?
Odgovor je
jednostavan – cijena.
S obzirom na to
da košta oko 160 dolara po kilogramu u veleprodaji i uz to što je teška za
uzgoj, vasabija je jedna od naisplativijih biljki na planeti.
Nobu Oči kupuje od
početka vasabiju koju Outs proizvod i prodaje je mušterijama u svom restoranu
japanske hrane u centru Vankuvera.
- Mi im
dajemo rendu uz vasabiju i puštamo ih da je sami izrendaju svježu biljku – kaže
Oči i dodaje da nakon što je jedanput okuse, ljudi više ne žele da se vraćaju „običnim
stvarima“.
Ova biljka se
vijekovima koristila u Japanu za prevenciju bolesti. Priča čak kaže da se
koristila na svježoj ribi kao sredstvo za dezinfekciju, a ne kao začin.
Osim toga, čak i
za one za sjevernoameričkog kontinenta koji imaju hrabrosti da se bace u ovaj
izazov problem je dobijanje sjemena.
- Dobijanje
sjemena zaista može da bude uskro grlo u proizvodnji ove biljke – kaže profesorka
hortikulture Kerol Majls, sa Vašingtonskog državnog univerziteta.
S obzirom na to
da ovoj biljci treba bar godina dana da sazri i da je tu i trošak od oko
700.000 dolara po jutru zemlje (oko 0,4 hektara) jasno je koliko farmeri moraju
da imaju strpljenja i koliko truda moraju da ulože prije nego što novac počne
da kapa u džepove.
Izvor: BBC