Zdravlje
Šta treba znati o higijeni i pripremi hrane poslije poplavnog talasa
Pored neposredne opasnosti od poplave, ugroženi su i zdravlje i bezbjednost poslije poplavnog talasa. Sljedeće mjere opreza treba strogo primjenjivati.
izvor: lovesensa.rs
Temeljno oprati ruke poslije svakog čišćenja, i uvijek prije jela ili
prije pripreme hrane.
Nakon kontakta sa zagađenom vodom ili zemljištem, okupati
se ili istuširati, i, očistiti eventualne rane, odjeću i lične stvari.
Ukoliko postoje zalihe pijaće vode ne upotrebljavati
dok se voda predhodno ne prokuva u trajanju od 15 minuta ili hlorisati na adekvatan
način uz stručnu podršku.
Ukoliko se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih
objekata (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdijevanjem),
gdje je prisutno zamućenje vode takvu vodu ne upotrebljavati za piće i pripremu
namirnica do saniranja i potvrde da je voda higijenski ispravna.
Za saniranje indivividualnog vodnog objekta zatražiti
stručnu pomoć u institutima i zavodima za javno zdravlje.
Ukoliko se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih
objekata (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdijevanjem)
gdje nisu prisutne vidljive promene vode (boja, ukus i miris) preporuka je da se
voda dezinfikuje uz stručnu pomoć ili savjet instituta i zavoda za javno zdravlje.
Sve namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog
talasa (poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti
za ishranu.
Preduzeti dodatne mjere predostrožnosti pri pripremi
namirnica što podrazumijeva temeljnu termičku obradu hranljivih namirnica životinjskog
porijekla (meso, jaja, mlijeko), a voće i povrće koje se koristi u sirovom obliku
oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termiči obraditi.