Zdravlje

GMO crni paradajz protiv gojaznosti i dijabetesa

Zahvaljujući GMO inženjeringu naučnici su uzgojili crni paradajz "indigo rouz", koji ima veći udio antioksidansa antocijana, a djeluje kao prevencija gojaznosti i dijabetesu. E sada, još da im povjerujemo da je zdraviji od domaćeg, neprskanog, kiselo-slatkog sočnog paradajza... Ali, da vidimo šta imaju da kažu u svoju korist?

Izvor:Vestionline

Već se uzgajaju ljubičaste šargarepe, žute bundeve i bijele špargle, a novi gastronomski hit postaje crni paradajz, koji uzgajivači žarko žele u svojim plastenicima.

Stručnjaci tvrde da je takozvani crni paradajz još zdraviji od dosadašnjih sorti tog omiljenog povrća, a u početku sazrijevanja je zelene boje kao i normalan paradajz.

Crnu verziju prvi su razvili američki naučnici sa Univerziteta Oregon, a zahvaljujući GMO manipulacijama povećali su mu udio antocijana, antioksidansa koji voću i povrću daje ljubičastu boju. Taj antioksidans djeluje protivupalno, usporava oštećenja na ćelijama nastala usljed starenja, ali i kao prevencija dijabetesa i gojaznosti. Upravo zbog toga, mnogi ga nazivaju i superparadajzom.

U SAD-u se već može kupiti, a u EU tek počinje da se uzgaja. Iako postoji mnogo sorti koje su ukrštanjem crvene i divljih vrsta paradajza dale crnu, "indigo rouz" je jedini pravi crni paradajz, tvrde naučnici. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će novi američki predsjednik Donald Tramp učiniti svijet boljim mjestom za život?

Rezultati ankete
Blog