Zdravlje

Izbjegavajte konzervirano voće

Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kog uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici.

Izvor:Mondo

Oni su do tog zaključka došli prateći prehrambene navike 65.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom sedam godina istraživanja.

Ispitanici su odgovarali o svojim prehrambenim navikama putem anketa.

Ipak, teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama, ono smrznuto ili jednostavno nedostatak svježih alternativa.

Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je zato teško ukazati na određenu vrstu namirnica.

Poznato je da konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornošću na insulin.

Sa druge strane, smrznuto voće bi po hranljivim sastojcima trebalo da bude u rangu sa svježim voćem.

"Dokle god nema dodatnog šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno", tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor kliničke epidemiologije Univerziteta Liverpul.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko ste vi lično zadovoljni 2024. godinom?

Rezultati ankete
Blog