Politika

Блиц: СДС спремна на дијалог са СНСД

Српска демократска странка (СДС), као највећа у опозицији, спремна је на политички дијалог са СНСД, а ни евентуална коалиција није искључена, сазнаје „ЕуроБлиц“ у руководству СДС.


Према тврдњама нашег извора, СНСД још није званично упутио никакав позив на разговор, а у случају да се то деси, састанак функционера две најјаче страке у Српској је известан.

„Лично сам за то да се уђе у коалицију са СНСД, под условом да то буде сарадња за добробит РС на свим нивоима“, каже саговорник „ЕуроБлица“.

Лидер СНСД Милорад Додик јуче је, други пут након избора, најавио могућност да се, осим коалиције СНСД-ДНС-СП, „и неки други укључе у структуру, како би заједнички изнели посао око уставних промена, европских интеграција, НАТО...“.

„Што се тиче СДС, они имају појединце који не заслужују да сарађују са нама, али са странком у целини можемо да разговарамо, поготово око сарадње на нивоу заједничких институција, а СДС има појачану патриотску одговорност и ми о то ценимо. Једино ће ови из ПДП коначно доживети да буду опозиција четири године. Такође, изаражавам саучешће Михајлици који није успео проћи у НС РС“, поручио је Додик. Он је, међутим, додао да ће, пре свега, о овом разговарати са коалиционим партнерима.

Председник СДС Младен Босић није желео да говори о могућој коалицији са досадашњим политичким ривалом - СНСД. Он уверава да је то ствар странке, „која за сада није расправљала о томе“.

„Када буде утврђен тачан број мандата, странка ће размарати којим политичким правцем и на који начин да крене“, каже Босић.

Више информација није имао ни потпредседник СДС и начелник Бијељине Мићо Мићић. Коментаришући Додикове похвале за понашање СДС у предизборној кампањи, Мићић каже да је странка „стварно водила коректну кампању, јер није имала жеље да другачије ради“. Он узвраћа СНСД да „СДС нема примедби на националну политику СНСД, као ни на њихов однос према позицији ентитета“. Једина примедба која остаје и даље је, каже Мићић, то да се у економији могло урадити више, будући да је власт у РС на располагању имала два буџета, јер су располагали и новцем од приватизације. На питање да ли странке опозиционе коалиције „Заједно за Српску“ остају заједно након избора, Мићић одговара: „Имали смо каолицију за два кандидата која су изгубила, али нема разлога да, пошто смо опозиција, и у наредном периоду не останемо заједно“.


Лидер радикала Миланко Михајлица уверен је да ни једна од странака из опозиционе коалиције неће ући у власт са СНСД. Он идуће седмице очекује разговоре о наставку сарадње са СДС и ПДП. Михајлица сматра да сарадњу треба проширити и на остале, мање опозиционе странке, „јер да се то десило на овим изборима, опозиција би имала најмање 35 мандата у НСРС“.

Председник ПДП Младен Иванић је дан раније потврдио да ПДП не би ушао у власт са СНСД.

Иначе, у коалиционом споразуму кога су пре избора потписале СДС, ПДП и СРС наводи се низ циљева које страке намеравају да остваре, ако дођу на власт, али се нигде не наводи шта ће се десити са коалицијом након избора, у случају пораза.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog