Vijesti

Forto: Klizišta su gorući problem u BiH

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edin Forto izjavio je u Vašingtonu da su klizišta gorući problem BiH i da se pametnim ulaganjima mogu spriječiti opasnosti po živote građana.

"Sprečavanje opasnosti po život mora biti prioritet u stvaranju otpornosti na katastrofe. Poplave, klizišta, suše i požari će biti sve češći, moramo zaštiti naše građane pametnim investiranjem", poručio je Forto na okruglom stolu o temi "Odgovor vlada na klimatske promjene", koji su u Vašingtonu organizovali Svjetska banka i Koalicija ministara finansija za klimatske akcije.

On je kao poseban izazov istakao problem klizišta u urbanim zonama.

"Prema procjenama rizika od poplava i klizišta u BiH, više od pola miliona građana živi u područjima izrazito visokog rizika od poplava i klizišta, a to zahtijeva velika ulaganja s ciljem sprečavanja prvenstveno ljudskih, a onda i svih drugih gubitaka", saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Tokom rasprave je navedeno da klimatske katastrofe povezane s prirodnim nepogodama brzo rastu u Evropi i centralnoj Aziji.

U proteklih 20 godina, broj poplava u ovom regionu se udvostručio, a broj ekstremnih toplotnih talasa učetvorostručio.

U budućnosti se očekuje da će učestalost, razmjere i intenzitet poplava, suša, toplotnih talasa i šumskih požara rasti, dok će se dijelovi Evrope i centralne Azije vjerovatno suočiti sa nestašicom vode.

Prema izvještajima Svjetske banke, u nedostatku prilagođavanja, gubici bi mogli dostići skoro 10 odsto BDP-a u nekim zemljama do sredine vijeka.

Okrugli sto je održan u okviru godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem Forto predvodi delegaciju BiH u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

 
Foto: Ministarstvo transporta i komunikacija BiH
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog