Politika

Грмуша жестоко критиковао приједлог Закона о државној имовини који је усвојило Предсједништво БиХ

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша је на свом Икс налогу, на себи несвојствен начин, користећи за њега неуобичајено оштру реторику, жестоко критиковао Приједлог закона о Државној имовини који је усвојило Предсједништво БиХ.

Грмушину објаву преносимо у цјелини:

"Наравно да је јучерашња одлука Предсједништва БиХ којом је усвојен приједлог закона о тзв. државној имовини апсурдна, неуставна и бесмислена. Свега пар тачака треба нагласити да би људи схватили какви дилетанти у Предсједништву БиХ представљају унитарну концепцију БиХ.

У самом уводу приједлога су навели 2023. годину као годину у којој би Представнички дом ПС БиХ требао да усвоји овај закон. То довољно говори не само о томе колико су тријезни, свјесни и одговорни били кад су доносили јуче ову одлуку, него и какво је стање њихове перцепције: идеална година у њиховом систему вриједности је нека 1723. година кад су Османлије располагале имовином на овим просторима по свом нахођењу. То су њихови цивилизацијски и правни узори. То је циљ којем они теже.

У члану 6. предложеног закона неосманлијски несрећници и сами признају да „држава БиХ“ нема никакву своју имовину, па кажу, цитирам, да ће се непокретна имовина-„државна имовина БиХ“, тек уписати у земљишне књиге код надлежних судова и катастара некретнина. Сваки студент права зна за начело повјерења у земљишне књиге-сматра се да је власник некретнине оно физичко или правно лице које је као такво уписано у земљишним књигама. БиХ није уписана у земљишним књигама као власник 99% некретнина које неосманлије желе да отму (попут својих узора). Дакле, сами предлагачи констатују да БиХ није власник тзв. „државне имовине“ и ту се сва озбиљна правна прича око те имовине завршава.

Додатно, паметни какве их је Алах створио, предвидили су у свом приједлогу да је Парламентарна скупштина БиХ та која одлучује о располагању „државном имовином“, што практично значи да се том имовином никад не би располагало и да би комплетан привредни и инфраструктурни развој и у Српској и у ФБиХ трајно био заустављен. Истичем чињеницу да све ово вријеме како лицемјери из политичког Сарајева инсистирају на тзв. „државној имовини“ влада ФБиХ најнормалније доноси одлуке о располагању јавном имовином на територији ФБиХ и то у далеко већем обиму него што то чини влада Републике Српске.

Шта они желе? Па да отму имовину. То је концепт османлија, неосманлија и унитариста одувијек. Они немају и никад нису нити имали правну, демократску и цивилизацијску идеју. Њихова идеја је вазда „отми“.
Наравно да неће отети ништа. Вријеме данка у крви је прошло. Морате се научити цивилизацији, ово нити је Оријент нити је феудално доба.

Индикативно је и да ОХР и његови спонзори, иначе вични да се петљају у сваку могућу глупост, наглашено избјегавају да се петљају око питања јавне имовине. Разлог је најмање двострук: прво, они сами су творци Закона о јавној имовини у Брчко дистрикту БиХ који јасно каже да је сва јавна имовина у Дистрикту власништво не „државе БиХ“, већ Брчко дистрикта БиХ.

Друго, и њима је јасно да је проблем јавне имовине на овим просторима толико правно комплексан и традиционално запетљан да просто није могуће исти ријешити на праван и функционалан начин, сем оставити status quo који и de facto и de iure оставља јавну имовину у власништву ентитета и Брчко дистрикта БиХ".

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog