Sport

Prvorazredna senzacija u Njujorku - Popirin eliminisao Đokovića sa Ju-Es opena (VIDEO)

Australijanac Aleksej Popirin savladao je drugog tenisera sveta Novaka Đokovića rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 6:4, 2:6, 6:4 u trećem kolu Ju-Es opena.

Posle eliminacije trećeg tenisera na ATP listi Karlosa Alkaraza u drugom kolu Ju-Es opena i Đoković je završio učešće na grend slem turniru u Njujorku, doživeo je poraz od Popirina u četvtom međusobnom duelu.

Popirin je upisao najbolji rezultat na grend slem turnirima, prvi put je uspeo da prođe treću rundu na nekom od četiri najveća turnira u sezoni. 

Aleksej Popirin je odlično započeo meč protiv Đokovića. Australijančevi servisi i udarci s osnovne linije bili su gotovo besprekorni, a na sredini prvog seta, 28. teniser sveta, prevazišao je pritisak i nagovestio razigranost.

Đoković nije iskoristio čak pet brejk šansi u šestom gemu, a  Australijanac je poravnao rezultat - 3:3, uz to, stekao je i vetar u leđa za nastavak duela.

Ključni trenutak u prvom setu odigrao se u devetom gemu. Popirin je uz odlučnost i bez izgubljenog poena napravio brejk i stigao do prednosti od 5:4, a potom je i potvrdio oduzimanje servisa rivalu za vođstvo u setovima - 1:0.

Srpski teniser je u drugi deo meča igrao izvan ritma, Popirin je Đokoviću još na početku stavio do znanja da će napadati. Australijancu je bila dovoljna treća brejk prilika u petom gemu, kada je i stigao do prednosti od 3:2 u gemovima.

Đoković je pružao nizak intezitet otpora, pored toga, kretnja svetskog asa i pregled igre nisu bili na zavidnom nivou. Popirin je rutinskim rezultatom, ponovljenim iz prvog seta, stigao nadomak senzacije u Njujorku. 

Australijanac je posle nešto više od sat i po igre imao veliku prednost. Zanimljivo je da su prva dva seta vremenski trajala identično, oko 40 minuta.

Đoković je bolje otvorio treći set. Istini za volju, srpski teniser nije briljirao na terenu, ali je iskoristio Popirinov pad. Novak je iskoristio nepažnju i nedostatak protivnikovog fokusa, te lako stigao do prednosti od 3:0 uz jedan načinjen brejk.

Činilo se da će Novak lako stići do prvog osvojenog seta na meču, ali je Popirin smanjio na 3:2 uz jedno oduzimanje servisa srpskom teniseru.

Ipak, Novak nije dozvolio poravnanje rezultata. Svojski se potrudio da do takvog scenarija ne dođe. Napravio je još jedan brejk za 4:2, a potom je u osmom gemu napravio treći brejk čime je stigao do 2:1 u setovima.

U prva tri seta Đokovićeva igra je oscilirala, bili su primetni energetski i padovi u igri, a Popirin je sve prilike valjano koristio uz veliku dozu motivisanosti. 

Publika na "Artur Ešu" je bila željna senzacije ili velikog preokreta. Budno je pratila svaki poen i svesrdno pozdravljala napore igrača na terenu.

Četvrti set počeo je u visokom intenzitetu igre, razmenjivali su rivali kombinovane udarce, nadigravali se, a Popirin je uz podršku publike koju je stalno prizivao, stigao i do brejka u petom gemu - 3:2, iskoristivši četvrtu brejk loptu.

Đoković je u narednom gemu imao dve brejk prilike, ali ih nije iskoristio. Dugi gemovi odlikovali su ovaj deo meča. U maratonskom sedmom gemu, Popirin je još jednom oduzeo servis Đokoviću i stekao nenadoknadivu prednost od 5:2. 

Novak je uzvratio ribrejkom i smanjio prednost nestrpljivog Popirina na dva gema, a potom je sjajnim servisima stigao i do 5:4.

Međutim, Popirin je ipak uspeo da upiše najveći trijumf u dosadašnjoj karijeri.

Naredni rival biće mu Amerikanac Frensis Tijafo koji je u maratonskom meču savladao sunarodnika Bena Šeltona posle nešto više od četiri sata sjajne igre dvojice tenisera.

Ovo je najlošiji Đokovićev rezultat na Ju-Es openu još od od 2006. godine, tada ga je u trećem kolu eliminisao Lejton Hjuit.

Novak će morati da sačeka na jubilarnu 100. titulu u karijeri.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog