Sport

Пораз Србије у првом мечу на Европском првенству, жал за пропуштеним шансама

Фудбалери Енглеске су савладали Србију 1:0 у првом колу групе Ц на Европском првенству. Стрелац гола био је Џуд Белингем.

Србија је поразом започела такмичење на Европском првенству. Енглеска је под Гатером Саутгејтом четврти пут тријумфално започела велике турнире.

Добра игра на обе стране, а само један гол био је пресудан да Енглези освоје три бода. Џуд Белингем, млади фудбалер успео је да реши дуел у 13. минуту игре. Акцију су Енглезима омогућили Филип Костић и Страхиња Павловић, лошом поставком на десној страни терена. Букајо Сака је одличним продором успео да надмури чуваре и потом је додао лопту до Белингема који није био ваљано маркиран од дефанзиваца Србије.

Утисак је да се од Енглеза више очекивало у овој утакмици, међутим, Србија није успела чак ни на моменте незаинтересоване противнике да притисне у шеснаестерац и да касније дође до гол прилике. Ипак, на крају је најбитнија победа и она се једино рачуна. Све остало остаје у домену калкулација.

Вероватно су љубитељи фудбала очекивали велики број голова, пре свега због одличних нападача на обе стране. Србија је поклекла пред притиском и није успела да узврати у истој мери до краја меча. Прво полувреме из угла Србије било је помало конфузно, пре свега у вези између одбране и везног реда, а последично и напада. Душан Влаховић и Александар Митровић нису успели да се ослобађају лопте и касније противрчавањима да усмеравају кретњу противницима.

Везни фудбалери Енглеске били су непремостива препрека, у првом реду Деклан Рајс и Белингем. Рајс је затварао простор између задње линије и везног реда, а Белингем је био нешто офанзивнији.

Србија је приказала два лица, резервисана у првом полувремену, разиграна и креативаа у другом полувремену. Дисциплина је била на висини задатка у оба правца, али је недостајао потез, тренутак или додавање које би претворило шансу у погодак. Упркос резултату, "орлови" би требало да буду задовољни оним што су показали у првој утакмици на турниру.

Џуд Белингем је изабран за играча утакмице.

Данска и Словенија су одиграле нерешено.

Србија ће наредни дуел играти против Словеније, 20. јуна у Минхену од 15.00, а Данска и Енглеска ће играти истог дана у 18.00 у Франкфурту.

Прво коло:

16. јун: Словенија - Данска 1:1 (Штутгарт)
16. јун: Србија - Енглеска 0:1 (Гелзенкирхен)

Табела:

1. Енглеска 3 1:0 0
2. Данска 1 1:1 0
3. Словенија 1 1:1 0
4. Србија 0 0:1 -1

 

Foto:Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Извор: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog