Sport

Održana promocija knjige "Tako je pisao Limun Papić" (FOTO)

Knjiga “Tako je pisao Limun Papić” autora Tatjane Papić-Džakula i Željka Tice promovisana je sinoć u Sportskoj dvorani “Borik”.

Dugogodišnji urednik sportske rubrike i novinar "Glasa" Limun Papić je više od 50 godina pisao o najvećim uspjesima banjalučkog sporta. Upravo svojim tekstovima ostavio je neizbrisiv trag. Članci o tim podvizima, ali i simpatične priče i dogodovštine kroz koje su prolazili sportisti, čine glavni sadržaj knjige.

Za autora Tatjanu Papić Džakula promocija je bila veoma emotivna. Sa suzama se zahvalila svima koji su došli.

- Svi vi ste večeras dio porodice Papić. Moj otac bi bio ponosan kad bi ovo vidio - istakla je Tatjana.

Koautor Željko Tica je dugi niz godina sarađivao sa Limunom Papićem i od njega naučio sve ono najbolje u novinarskom poslu.

- Fudbalske legende Mesi, Maradona, svi oni najbolji nosili su broj 10 na leđima. Limun Papić je bio desetka sportskog novinarstva, jedinstven i neponovljiv. Sjajan novinar, još bolji prijatelj i čovjek. Svima je imao lijepu riječ. Knjige sam počeo da pišem na njegov nagovor. A na prvoj knjizi me je potpisao iako nisam napisao ni slovo, a u posveti je poželio da nastavim s pisanjem. I eto, ovo je 20 knjiga i drago mi je kad vas sve vidim jer je ovo dokaz da niste zaboravili Limuna Papića. Zahvaljujem  se svima koji su pomogli da ova knjiga izađe, a posebno izdavaču Glasu Srpske i Nevenu Kopanji koji je na prvom sastanku odmah rekao da je sve završeno i da će nam pomoći - istakao je Željko Tica koji je istakao da je Banjaluka nažalost zaboravila svoje sportske legende i da je potrebno samo malo truda i volje da se podsjeti na najveće uspjehe.

Legendarna košarkašica Slađana Golić je od Limuna Papića dobila tekst “Hodajući spomenik”. I upravo je njeno obraćanje bilo najemotivnije.

- Prvi put sam u dvoranu Borik ušla 1977. godine. Već 1980. igrali smo protiv selekcije Jugoslavije koja se spremala za Evropsko prvenstvo. Limun mi je prišao nakon meča i rekao da ako nastavim da ovako igram i treniram da ću se brzo naći u reprezentaciji. Tako je i bilo. Hrabrio nas je savjetima a kada je kritikovao radio je to na način da mu niko nije zamjerio - prisjetila se Slađana.

Limun Papić je bio enciklopedija banjalučkog sporta. Tokom više od 50 godina rada je skupljao arhivu i ispratio sve najveće uspjehe. Recenzent Brane Božić je biranim riječima govorio o doajenu sportskog novinarstva.

- Kada smo osnovali Udruženje novinara, bilo je nekako prirodno da broj jedan dobije upravo Limun. Jednostavno taj gospodski stav, sjajni tekstovi i drugarski odnos su bili nešto po čemu se izdvajao. Mone je bio jedinstven i mladi novinari bi trebali da se ugledaju na njega - poručio je Božić.

Ova promocija je i dio obilježavanja 50 godina Sportske dvorane „Borik“, a upravo je Limun Papić bio član organizacijskog odbora za njenu izgradnju.

- Sportska dvorana Borik proslavlja pola vijeka, a upravo je gospodin Papić bio jedan od inicijatora za njenu izgradnju. Često je isticao da je ovo banjalučki Hram sporta i da se trudimo da svake godine bude sve bolji. Izuzetno nam je drago što je ova promocija organizovana u našoj dvorani i u sklopu proslave jubileja - istakao je direktor Sportskog centra Borik Nenad Talić.

Limun Papić nije bio samo odličan urednik, već i mentor brojnim mladim novinarima. Njegove savjete i dalje pamte.

- Limun Papić je ostavio neizbrisiv trag u sportskom novinarstvu Republike Srpske. Nije bilo kolege koji je počinjao da radi u "Glasu", a da naš Mone za njega nije imao savjet. Uz to bio je jedan od inicijatora brojnih manifestacija i akcija koje i danas traju poput Izbora Deset najboljih sportista Republike Srpske i doživjeće 70. izdanje. To pokazuju kakvu je viziju imao, a Glas Srpske je ponosan što je izdavač i što se na ovaj način odužio svom Moni, rekao je urednik sportske rubrike "Glasa Srpske" Darko Dragičević.

Prostor u kojem je održana promocija bio je prepun bivših i sadašnjih sportista, sportskih radnika, javnih ličnosti, bivših radnika Glasa i najbolji su dokaz kakav je trag iza sebe ostavio Limun Papić.

 

Foto: Velibor Tripić 
Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog