





FOTO
Japanski kuvar pretvara hranu u umjetnost (FOTO)
Japanac Takehiro Kišimoto, po zanimanju kuvar, zadivio je mnoge svojim umijećem. Njegove kreacije su jednostavno zadivljujuće.
“Ljepota privlači, a karakter zadržava” je izreka koju možemo primijeniti i u kontekstu hrane, samo u malo izmijenjenoj varijanti. Prije bismo rekli “dekoracija privlači, a ukus zadržava”, što znači da isprobavanju samog ukusa prethodi želja za datim jelom, a ona se podstiče vizuelnim efektima.
Ovaj kuvar već dugo praktikuje mukimono, japansku umjetnost ukrašavanja hrane, ali tek kada je otkrio tajlandsku verziju rezbarenja voća i povrća, podigao je svoju strast na viši nivo.
"Mukimono se radi upotrebom kuhinjskog noža, dok tajlandska verzija koristi oštar i tanak nož", objašnjava Takehiro. "Ja isklјučivo koristim tajlandski nož za rezbarenje."
Međutim, ovaj umjetnik dekorisanja hrane se nije zaustavio na onom što zna, tako da je počeo da uči i kinesku umjetnost dekorisanja hrane.
Pored toga, otvorio je Instagram nalog pod nazivom ''Gaku Carving'', kao svojevrsnu galeriju svojih umjetničkih djela.
Izvor: CNN
Frontal/D.M.