Republika Srpska

Konobare "kaparišu" već u školskoj klupi

Republika Srpska bi se uskoro mogla suočiti sa manjkom školovanih radnika u ugostiteljstvu, jer poslodavci iz inostranstva sve češće mlade konobare i kuvare "rezervišu" još dok su u školskim klupama.

Stopama medicinara, zidara, tesara i keramičara koji su već duže vrijeme na spisku onih koji odlaze u Sloveniju, Njemačku i druge zapadne zemlje, pridružuju se i ugostitelji zbog manjka ovog kadra na tamošnjem tržištu rada.

Profesor banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Predrag Tošić ističe da ga gotovo svakodnevno, osim vlasnika restorana iz Hrvatske i Crne Gore, zovu i poslodavci iz Slovenije i Njemačke koji se raspituju za učenike koje bi angažovali odmah nakon završetka škole.

- Potražnja je zaista velika, a nekoliko mojih učenika četvrtih razreda već sada se dogovara o odlasku u Njemačku i Austriju nakon što dobiju diplomu. Oko 30 odsto đaka završnih razreda je izrazilo želju za odlaskom - kaže Tošić i dodaje da većina mladih ide u ugostiteljske objekte čiji vlasnici dolaze iz bivše Jugoslavije.

Ističe da je najveća potražnja za kuvarima i konobarima.

- Za konobarima čini mi se i više nego za kuvarima, posebno tokom ljeta, zbog potreba na primorju u susjednim zemljama. Školujemo dva-tri odjeljenja konobara i svi se mogu zaposliti ako žele, tolika je potražnja i kod nas i u inostranstvu - rekao je Tošić i dodao da bi prema nekim informacijama u Sloveniji oko 50 odsto radnika iz ugostiteljstva trebalo ići u penziju do 2020. godine, što će biti prilika za mlade iz RS.

Da je potražnja za ugostiteljima velika tvrdi i direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole iz Prijedora Valentina Sovilj.

- Naši kuvari i konobari prije diplome dobiju posao. Svi učenici iz posljednje tri generacije su zaposleni. Mnogi su u inostranstvu i, koliko znam, odlaze najviše u Njemačku, ali i Hrvatsku tokom ljeta. Dosta ih se zaposli u gradskim restoranima i kafićima - rekla je Soviljova i dodala da je lani sa njima kontaktiralo udruženje ugostitelja sa Paga u potrazi za mladim kadrom.

Zaposlenje su našli i svi učenici kulinarskih tehničara koji su prošle godine maturirali u srednjoj školi "28 juni" iz Istočnog Novog Sarajeva.

- Lani smo odškolovali 19 kulinara i njih pet je željelo da se preorijentiše za nova zanimanja, dok su svi ostali zaposleni u struci. Neki su u Sarajevu, drugi ovdje u gradu, dok je jedan dio otišao u inostranstvo i na kruzer. Od biroa za zapošljavanje smo prije nekoliko dana dobili informaciju da nemaju nikoga sa tim profilom, iako smo odškolovali nekoliko generacija kulinarskih tehničara - rekao je direktor ove škole Boris Brajović.

I Srednja stručna škola u Janji školuje kulinarske tehničare i kuvare, a svi posao mahom pronalaze u Semberiji.

- Škola sarađuje sa etno-selom Stanišići i restoranom "Globus", gdje naša djeca pohađaju praktičnu nastavu i oni tvrde da mogu primiti sve što iškolujemo, tako da đaci lako dolaze do zaposlenja. Ima i učenika koji spominju odlazak u inostranstvo, ali da li zaista i odu, ne znam - kazala je direktorica škole Nada Golijanin.

Predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić kaže da mladi odlaze jer ovdašnji vlasnici kafića, restorana i hotela slabo plaćaju njihov rad.

- Plate u ugostiteljstvu u RS u prosjeku iznose od 500 do 600 maraka. Takođe, većina radnika u ovoj djelatnosti je prijavljena na minimalac i na četiri sata, iako većina radi i više od 12 sati dnevno - rekao je Tatić. Poručio je domaćim poslodavcima da manjka radne snage neće biti ako povećaju plate i poštuju svoje radnike.

- Logično je da ljudi odlaze u Hrvatsku, Austriju i Njemačku kada im se nude plate od 1.000 evra i više - kategoričan je Tatić.

Lanac hotela

Željko Tatić kaže da bi u Banjaluku za nekoliko dana trebalo da dođu predstavnici lanca hotela "Valmar" iz Hrvatske, koji traže ugostitelje za rad tokom ljeta.

- Treba im minimalno 400-500 ljudi i to konobara, kuvara, čistačica, sobarica, šankera… Plate su dobre, a svi će uredno biti prijavljeni - rekao je Tatić.

 

Izvor: Glas Srpake 
Twitter
Anketa

Koliko ste vi lično zadovoljni 2024. godinom?

Rezultati ankete
Blog