Zdravlje
„Bijela smrt“ u vašim omiljenim namirnicama
Vrlo malo ljudi je upoznato koliko šećera sadrže namirnice koje svakodnevno konzumiraju. Iako svi znaju da su „koka-kola“, čokoladice i sladoled puni šećera, rijetko ko zna koliko šećera sadrži tegla bolonjeze sosa ili soka od pomorandže.
Čokoladica „mars“ ima šest i po kocki šećera, konzerva „kola-kole“ sedam i po, konzerva „red bula“ dvije kocke manje, dok topla čokolada sa šlagom u „Starbaksu“ ima skoro deset kocki šećera.
Ipak, šampion je sladoled, čija porcija ima čak 25,5 kocki, dok čokoladni milkšejk u „Mekdonaldsu“ ima 12.
Iako su ovi proizvodi većini poznati kao bogati šećerom, zanimljivo je da na primer pola litra soka od pomorandže ima deset kocki, a 500 grama bolonjeze sosa ima šest kocki, jednu više od iste količine „Hajncove“ supe od paradajza.
Zanimljivo je da se na grafikonu nalaze i mango (devet kocki), jabuka (4,5 kocke) i banana (3,5 kocke). Treba ipak napomenuti da su bijeli šećer i kukuruzni sirup koji se koriste kao dodaci u mnogim proizvodima daleko štetniji od fruktoze koja se nalazi u voću.
Nedavno je i Svjetska zdravstvena organizacija izdala smjernice u kojima se navodi da ljudi moraju da smanje količinu unijetih ugljenih hidrata i da bi poželjno bilo da šećer iznosi manje od 10 odsto dnevnog unosa kalorija, oko 50 grama ili 12 kašičica za odrasle.
„Imamo jake dokaze da održavanje unosa slobodnog šećera na manje od 10 odsto ukupnog unosa kalorija smanjuje rizik od pretjerane težine, gojaznosti i propadanja zuba“, rekao je doktor Frančesko Branka, direktor odseka SZO za ishranu u cilju zdravlja i razvoja.
izvor: RTS