Zdravlje
Istina o alkoholu, od suza džina do mamurluka šampanjca
I više nego dobro je dokumentovano kako je lako prevariti ljude da su pijani. Ustvari pijanstvo je toliko zarazno da čak i ljudi koji prisustvuju nekoj zabavi potpuno svjesni svoje trezvenosti govore o “besplatnoj vožnji” od strane onih koji su popili čašicu više.
Placebo efekat alkohola ne čini ljude samo manje suzdržani i sklonim majmunisanju. Ono može da vam naruši sjećanje i rasuđivanje, takođe. Grupa studenata 2003. godine na Novom Zelandu je prevarena tako što su misli da je tonik i limeta koju piju u stvari votka. Vrlo uvjerljivo to je prezentovano u lažnim votka flašama u dotičnom baru. I gle čuda, ne sumnjajući ništa ovi sudenti su lako povjerovali u lažnu informaciju i imali su ozbiljnih problema da se sjete događaja, dok oni kojima je rečeno da su pili tonik nisu imali takvih problema.
Suze viskija, čudovišta bijelog vina
Svako ima neko piće koje izbjegava bilo da ga čini ludim ili tužnim. Ne trebamo reći da je džin na primjer nepopularni izazivač suza. Ali prema biologičarima, a oni će vam reći da aktivni satojak – etanol –čini isti posao, bez obzira na izbor pića. Jedina razlika jeste u koncentraciji etanola, koliko lako se apsorbuje, kako se konzumira i od vaših ličnih očekivanja. Tekila može da oslobodi vašeg unutrašnjeg boksera, ali ako pijete bilo koje jako piće u ritualnim šotovima, gdje svako navija za vas, dobre su šanse da ćete se ponašati ludo na ovaj ili onaj način.
Doduše, ne postoji velika količina empirijskih dokaza na ovu temu. Da bi dobili sredstva, istraživači nastoje da predstave potencijalnu korist za društvo ili da istraživanje može biti komercijalno. Pored toga, ljudima od nauke ne treba mnogo da budu ubijeđeni da je alkohol, alkohol, alkohol.
Međutim 1970. godine istraživači su poredili efekte votke i burbona na alkoholičarima koji su držani zajedno 18 dana. Učesnici su pili burbon devet dana, a zatim votku devet dana. Rezultat je pokazao da nema značajne razlike u ponašanju. Subjekti su konzumirali jednake količine svakog pića, i oba su ih u prvo vrijeme činila više socijalizovanim, prije nego što bi uplovili u anksioznost, depresiju i neprijateljstvo. Većina je pod dejstvom postajala grubo psihotična, uvidjeli su istraživači. Zato slijedeći put kad se budete razmišljali da li uzeti burbon ili votku, možete samo da bacite novčić.
Ali čini se zato da šareno obojena pića čine ljude više pijanim. Eksperimentalni psiholog sa Oksforda Čarls Spens podsjetio nas je na dokument tima sa Sauthempton Univerziteta iz 1997. godine koji je otkrio da kada ljudima damo nepoznato piće oni postaju više pijani, ne uspjevajući da ispune zadatke kao što su traženje riječi, za razliku od drugih ispitanika koji su pili pivo iste jačine.
Različita pića, različiti mamurluci
Vina, pivo i žestoka pića sadrže i druge hemikalije pored etanola. One utiču na to kako se osjećamo, ali neka od njih su toksična i odvešće vas do goreg mamurluka, prije nego što će nas jedno odnijeti da plešemo vrlo dobro ili nas stvoriti boljim igračem za bilijarom. Da tu je uvijek absint, koji sadrži psihoativni sastojak "thujone" ali u vrlo malom iznosu ustvari.
Jeftina vina, prema poznavaocima, obično u sebi sadrže razne vrste smeća i pružaju vam nezaboravnu glavobolju. I izreka po kojoj tamnija pića (viski, pivo, crveno vino) čine da se osjećate gore naredni dan mogla bi biti istina: ova pića obično sadrže višesrdonih nusproizvoda iz procesa proizvodnje koja često doprinose ukus napitka.
Jedan od tih nusproizvoda koji zaslužuje posebno pominjanje jeste metanol, koji je sličan etanolu, samo više otrovan i često ga ima puno u brendiju, portu i nekim vinima. Metanol se ne može preraditi u organizmu, dok se etanol očisti iz sistema, jer enzimi koji ih procesiušu stavljaju etanol u prioritet.
"Metanol se samo vrti u krug u vašem tijelu dok se na kraju konvertuje u formaldehid i mravlju kiselinu, koje su neurotoksini." On će učiniti da loše osjećate. Metanol se smatra sigurnom ako ispod 200mg po litru. "Ali ponekad gotovo je tom nivou", kaže doktor Korder.
Puno ljudi tvrdi da je najgori mamurluk od šampanjca. To je vjerovatno zato što ga često popijemo na brzinu na prazan stomak na početku zabave, osjećajući uzbuđenje.
Postoji, međutim, neki dokazi da je vas napije brže. Beri Smit, profesor filozofije koji je na čelu Centra za proučavanje čula na Univerzitetu u Londonu i piše o vinima ističe teoriju da mjehurići izazvaju pilorusu ventil, koji isušuje stomak kada se napuni, da se otvori čak i kada nije pun. Ne apsorbuje se mnogo alkohola u stomaku, dok 80% dobija sistem preko crijeva.
Ali jedna je istina, ako imate teški mamurluk ili ste izbrisali cijelo sjećanje na novogodišnju noć, to je bilo vrlo jednostavno, zato što ste bili pijani. Zar ne?
izvor: theguardian.com