Zdravlje
Pravilo od pet sekundi dobilo naučnu potvrdu
Ako vi kao i mnogi drugi ljudi vjerujete u tzv. “pravilo od pet sekundi”, koje kaže da je hrana koja je bila na podu bezbjedna za jelo, naučnici su potvrdili da ima istine u tome.
izvor: segment.com
Već dugi niz godina, ljudi vjeruju da kada nešto padne na pod i na njemu ostane duže od 6 sekundi onda je spremno za smeće. Međutim, iz nekog razloga, ako je na zemlji 5 sekundi ili manje onda je bezbjedno za jelo.
Studenti na Univerzitetu Aston u Velikoj Britaniji, izmjerili su koliko se brzo bakterije prenose sa poda na hranu i ustanovili su da ovaj “mit” ima naučnu podlogu.
Oni su utvrdili da postoji manja mogućnost da će bakterije sa poda preći na hranu za samo nekoliko sekundi, te da je prisutnost bakterija manja ako vam hrana ispadne u zatvorenom prostoru.
Profesor Entoni Hilton, koji je vodio je ovu studiju, rekao je da se bakterije najmanje prenose sa tepiha, a najbrže sa laminata ili pločica.
Međutim, Hilton je pojasnio da sva hrana koja padne na pod uvijek nosi rizik od infekcije, posebno u zavisnosti od tipa prisutne bakterije.
Dakle, ova studija bi vam trebala pružiti olakšanje ako ste se godinama kleli u pravilo od pet sekundi.