Aleksandar Radun, član Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske istakao je u srijedu za „Novosti“ da je resorni ministar Slobodan Stanić uvrijedio sve pacijente koji primaju hemodijalizu svojom nedavnom izjavom da „oboljeli koji su na hemodijalizi ne mogu dobiti nadoknadu samo zato što su na hemodijalizi“.

- Mi, oboljeli, zahtijevamo od resornog ministra da nam se izvini, jer očigledno nije upoznat sa našim zdravstvenim stanjem i ograničenim sposobnostima za rad, ali ni sa pravima koje imaju pacijenti na hemodijalizi u regionu - istakao je Radun za naš list.

U udruženju pacijenta na dijalizi traže i otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju, tretman HDF za sve pacijente, nacionalnog koordinatora, te neophodne lijekove nakon transplantacije bubrega. Radun kaže da je sigurno sporan ugovor i o javno-privatnom partnerstvu sa komapnijom „Frezenijus“ koja pruža usluge hemodijalize u Srpskoj i da ova kompanija maksimalno „izvlači“ novac iz javnog zdravstva Srpske pružajući ove usluge po veoma visokoj cijeni.

U ovom Udruženju kažu da oboljeli na hemodijalizi u Federaciji BiH primaju mjesečnu invalidninu od 300 KM, a u Srbiji 500 KM. On je dodao da nije sporno da određen postotak pacijenata na dijalizi radi u RS, neki od njih i mogu da rade određen, skraćen broj sati poslove prilagođene njihovim sposobnostima za rad.

- Međutim, to ne znači da mi nismo invalidi i da nam ne treba priznati taj status i omogućiti naknadu, jer ukoliko se pet dana ne priključimo na dijalizni aparat već smo mrtvi - kaže Radun.

On dodaje da je život teških bubrežnih bolesnika i njihovih porodica, zbog njihove bolesti, veoma naporan i dosta novca troše na lijekove i propratne troškove liječenja, iako im je tretman dijalize besplatan.

Resorni ministar Slobodan Stanić nedavno je izjavio da pacijenti na hemodijalizi koji mogu da rade ne treba da daju otkaze, a oni kojima su fizičke i psihičke sposobnosti narušene, treba da dobiju određenu nadoknadu.

- Ne možeš dobiti nadoknadu zato što si na hemodijalizi, već zato što je tvoje funkcionalno stanje narušeno da ne možeš obavljati svoj posao - istakao je nedavno resorni ministar. Stanić je naglasio da se za 1.400 pacijenata godišnje izdvaja 39 miliona maraka, ali da je najbolje rješenje transplantacija bubrega. Sa druge strane, u Udruženju oboljelih na hemodijalizi kažu da je transplantacija bubrega jefitnija od dijalize, ali da vjerovatno postoje određeni interesi, zašto se i transplantacije ne vrše češće.

(Novosti/Frontal)