Vijesti

Iz istorije: Jugoslovenski oskarovac - Dušan Vukotić

Dušan Vukotić je rođen u Bileći (7. februar 1927.), ali sudbina je tako htjela da se cijela porodica zbog očevog namještenja preseli u Zagreb, odakle će početi i gdje će se zaokružiti njegov stvaralački rad i život.

Po korijenima Crnogorac, bio je član njihove akademije nauka i umjetnosti, a 25 godina je predavao filmsku režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Osmog jula bilo je tačno 15 godina od smrti jugoslovenskog doajena karikature, animiranog filma, osobe koja je trajno ostavila pečat u razvoju svjetske animacije.

Ovih dana u Puli je priređena i predstavljenja njegova izložba karikatura, a u najavnom opisu stoji:

Dušan Vukotić (1927 – 1998) nije samo genijalni sineast. Vud je i svestrani umjetnik jedinstvenog opusa i  visokih stvaralačkih dometa. U svemu čime se bavio težio je savršenstvu.

Jedna od Vukovićevih preokupacija bilo je i bavljenje karikaturom – u razdoblje od 1957. do 1989. godine je na predzadnjoj stranici časopisa „Filmska kultura“ imao stalnu kolumnu (karikaturu) u kojoj se je na svoj karakterističan, likovno dojmljiv, izražajno ekspresivan i dramaturški ingeniozan, pa i ciničan način bavio filmom i kinematografijom u cjelini.“

A on je za života bio i značajan hroničar pulskog filmskog festivala, na kojem je 1956.godine Dušanov film „Nestašan robot“ bio premijerno prikazan u takmičarskom dijelu, da bi po završetku festivala odio i glavnu nagradu.

Svojevremeno o ovom festivalu Vukotić je rekao: „Ono što meni ostaje uvijek dragocjeno, to je prije svega Arena i njena publika, spontana i iskrena, premda ponekad i nepravedna, ali koja je u svakom slučaju duboko privržena domaćem filmu…“

Pulsko priznanje za njegov rad tek je jedno u nizu, zbog čega Vukotić i do današnjih dana ostaje jedan od najnagrađivanijih filmadžija sa ovih prostora.

Ni prije ni poslije njega niko se ne može pohvaliti osvojenim Oskarom za animirani film.

Oskar za Surogat

Surogat je animirani film Dušana Vukotića iz 1961. i prvi izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film.

Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezicima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto...

 

Pored američkog Oscara, Surogat je dobio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu..., po tom kriteriju Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji.

Surogat je desetominutni crtani film za odrasle, nastao je u Studiju za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, a scenarista je bio  Rudolf Sremac. Priča prati trokutastog debeljka koji dolazi na plažu, a sve što mu je potrebno za boravak na njoj jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega — to i nestane te i on sam sebe ispuše.

Vukotić danas...

Sjećanje na Vukotića nije prestalo, te u njegovu čast se često u Hrvatskoj organizuju i naslovljavaju brojne kulturne manifestacije, prije svega one vezane za film, animaciju, karikaturu...

Prije tri godine, u sklopu zagrebačkog Animafesta upriličena je izložba kojom se približila retrospektiva njegovog stvaralaštva. Tom prilikom udovica supruga Dušana Vukotića, glumica  Lila Melita Andres Vukotić je istakla da je odbila primamljivu ponudu američkog kolekcionara da otkupi zlatni kip. Dodala je i da sve nagrade brižno čuva u svom zagrebačkom stanu. Jednog će ih dana, kako kaže, kao ostavštinu pokloniti Muzeju grada Zagreba.

Ranijih godina hrvatski mediji su prenosili incijative da se u Zagrebu jedna ulica posveti ovom velikanu, što se i desilo u decembru prošle godine kada su imenovane i "prve filmske ulice" u glavnom hrvatskom gradu.

Odlukom zagrebačke gradske skupštine ulice Oktavijana Miletića, Dušana Vukotića, Kreše Golika i Ante Babaje imenovane su u  naselju Stenjevcu (oko Škorpikove).

(Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog