Vijesti

NSRS - Sufinansiranje RTRS-a iz budžeta RS

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske danas je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, kojim se utvrđuje da se dodatno finansiranje RTRS-a može ostvarivati i iz budžeta Srpske ako ostvareni prihodi iz drugih izvora ne obezbjeđuju dovoljno sredstava za njenu djelatnost.


Kao novina u zakonu uvodi se da parlament Republike Srpske imenuje članove Upravnog odbora RTRS-a sa liste kandidata koju dostavlja nadležno skupštinsko tijelo.

Preciziran je i postupak izbora predsjednika Upravnog odbora, način izbora u slučaju razrješenja člana Upravnog odbora, kao i rok za izbor novih članova odbora u slučaju isteka njegovog mandata.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić smatra da je riječ o dobrom zakonskom rješenju, kojim će biti regulisan izbor članova Upravnog odbora RTRS-a i njegovog predsjednika.

Kada je riječ o dijelu zakona kojim se utvrđuje da se dodatno finansiranje može ostvarivati i iz budžeta Srpske, Dukićeva je rekla da je to opravdano imajući u vidu činjenicu da zbog ekonomske situacije
opadaju prihodi od marketinga i RTV takse.

Poslanik SDS-a Radomir Pašić smatra da je u Nacrtu zakona riječ o kozmetičkim, a ne sušinskim izmjenama, te da bi zakon o RTRS-u trebalo da pretrpi korjenitije izmjene.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović rekao je da je neshvatljivo da u Nacrtu zakona nije sadržan način na koji Vlada planira da obezbijedi dodatno finansiranje RTRS-a.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ovaj Nacrt zakona nije u korespondenciji sa ranije razmatranim izvještajem o poslovanju RTRS-a u parlamentu Srpske, u kojem se navodi da RTRS posluje pozitivno.

Govedarica je rekao da bi do izrade prijedloga ovog zakona trebalo nadležnim institucijama uputiti apel da dođe do promjene i javnog RTV sistema BiH.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog