Vijesti

Stopira se gradnja sportske dvorane u opštini Gradiška

GRADIŠKA - Iako su stanovnici opštine Gradiška godinama čekali da dobiju modernu sportsku dvoranu, čini se da će morati proći još mnogo vremena da dočekaju završetak gradnje ovog objekta, piše Glas Srpske.

Nezadovoljan dinamikom i troškovima izgradnje sportske dvorane "Servicijum", načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović zatražio je pokretanje postupka za raskid ugovora sa izvođačem radova u roku od 30 dana.

- Procjene su da za završetak izgradnje dvorane treba više od pet miliona maraka, a do sada je uloženo više od 5,8 miliona. Zatražićemo reviziju izvedenih građevinskih radova i ulaganja opštine, te predračun radova za završetak gradnje sportsko-poslovnog centra - rekao je Latinović.

Po okončanju revizije, lokalnoj skupštini biće dostavljen prijedlog odluka od kojih će zavisiti sudbina ovog objekta.

Ambiciozni projekat "Servicijum" izazvao je veliku pažnju javnosti, jer je ova dvorana trebalo da bude jedna od najsavremenijih u regionu. Stanovnici ove opštine od 2007. godine čekaju završetak gradnje, a za sada još datum završetka radova nije poznat.

Prema podacima gradiškog Odjeljenja za finansije, zbog prezaduženosti ove lokalne zajednice brojni projekti će biti stopirani dok ne bude obezbijeđen novac za njihov nastavak.

Opština Gradiška u izgradnju sportske dvorane uložila je oko 3,58 miliona maraka. Prvobitni iznos od 4,3 miliona opština Gradiška je obezbijedila prodajom obveznica, ali to nije bilo dovoljno, jer je u međuvremenu povećana kvadratura objekta pa se moralo ući u nova zaduženja.

Odbornici SNSD-a ističu da je Gradišci potreban "Servicijum", a nova vlast to osporava.

- Nova vlast treba da prestane prikazivati sve ono što je uradila prošla vlast kao loše - rasvjetu, puteve, pa tako i sportsku dvoranu "Servicijum" i da počne rješavati problem građana. Opštini kao što je Gradiška treba veća dvorana od prvobitno zamišljenog projekta, pa je tako povećanje kvadrature uslovilo još neke promjene - rekao je odbornik SNSD-a Nemanja Panić.

Ugovor o izgradnji sportske dvorane potpisan je u maju 2009. godine između opštine Gradiška i najpovoljnijeg izvođača na javnom tenderu, laktaškom "Niskogradnjom".

Direktor "Niskogradnje" Ljubomir Ćubić rekao je da još nije obaviješten u vezi sa raskidom ugovora i smatra da će lokalna zajednica i ovo preduzeće naći dobro rješenje. Prema njegovim riječima, preduzeće "Niskogradnja" je ispunilo sve ulove iz ugovora i naglasio da je jedini problem bilo povećanje kvadrature dvorane od 2.500 kvadrata na 6.900 kvadrata.

- O raskidanju ugovora prvi put čujem od vas, jer me još niko nije obavijestio. Ipak se nadam da ćemo naći zajedničko rješenje, a ako ne uspijemo, nadležni sud će to riješiti - istakao je Ćubić i naglasio da opština Gradiška duguje "Niskogradnji" još 700.000 maraka koje ne mogu naplatiti zbog nedostatka aneksa ugovora, a sami troškovi povećani su zbog promjene kvadrature.

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog