http://www.youtube.com/watch?v=82jBU2bZSnk&feature=player_embedded

Vijesti

Evakuisan predsjednik, povrijeđena dva poslanika

SKOPLJE - Skupštinsko obezbjeđenje evakuisalo je predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog nakon što mu poslanici opozicije nisu dozvolili da uđe u salu, a povrijeđena su dva poslanika - Vesna Bendevska i Biljana Kazandžiska. Do incidenta je došlo kada su u salu pokušali da uđu predsjednik Sobranja Veljanovski i predstavnici vladajuće većine.

Obezbjeđenje Sobranja moralo je da interveniše jer su Veljanovskog opkolili poslanici opozicije, dok su Bendevska i Kazandžiska zatražile ljekarsku pomoć.


U Skoplju se povećavaju tenzije u iščekivanju početka sjednice parlamenta na čiji dnevni red nije stavljen novi prijedlog budžeta, koji je sinoć usvojila Vlada i uputila ga Sobranju na hitno usvajanje.

Poslanici opozicije blokirali su ulazna vrata i ne dozvoljavaju ostalim parlamentarcima da uđu i da počne sjednica.

Policija je u međuvremenu spriječila veći incident između dvije grupe koje protestuju ispred zgrade Sobranja, u blizini Gradske bilnice.

Jedna grupa građana podržava opoziciju, a druga vlast, te između njih dolazi do sitnih čarki. Osim uobičajenog međusobnog gađanja plastičnim flašama, jabukama i kamenicama, u jednom trenutku sa obje strane počele su da lete i drvene palice.

Policija je grupe građana razdvojile na veću udaljenost i megafonom ih upozorava da ne bacaju predmete jedni prema drugima.

Mediji su javili da je jedna osoba povrijeđena i da je hitno prebačena u bolnicu, te da je pocijepana zastava opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Pristalice Fronta traže od opozicije da prekine blokadu budžeta i omogući pravovremeno isplaćivanje plata, penzija i subvencija za narednu godinu.

Opozicija se protivi stavljanju prijedloga budžeta za narednu godinu, budući da je Vlada ignorisala njihove amandmane koji se tiču štednje u iznosu od 204,8 miliona evra. Opozicija je podnijela 1.226 amandmana, a Vlada je usvojila samo 44, koji se tiču uštede od tri miliona evra.

Makedonska Vlada predložila je budžet u iznosu od oko 2,7 milijardi evra.

Osim opozicionih makedonskih stranaka, još je neizvjesno da li će prijedlog budžeta podržati i najveća partija makedonskih Albanaca – Demokratska unija za integraciju /DUI/.

Mediji navode da je DUI, koalicioni partner vladajućeg VMRO-DPMNE, u dilemi s obzirom da nije zadovoljan načinom na koji Veljanovski pokušava da donese odluku, i jer isti scenario može da primijeni i prilikom usvajanja prijedloga zakona o makedonskim braniocima.

Ova stranka se protivi usvajanju zakona o pravima branilaca Makedonije iz sukoba 2001. godine i na prijedlog je podnijela 15.520 amandmana. DUI traži da ista prava uživaju i pripadnici Oslobodilačke nacionalne armije /ONA/ ili da se zakon povuče.

DUI je osudila ponašanje poslanika opozicionog SDSM, koji blokiraju usvajanje budžeta.

 

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog