Društvo
БиХ: Храна све више задовољава стандарде
САРАЈЕВО - Храна која се грађанима БиХ нуди у продавницама све више задовољава постављене стандарде, резултат је анализе коју је провела Агенција за безбједност хране БиХ на основу узорака узетих у првих шест мјесеци ове године.
''Проценат узорака који нису задовољавали хигијенску исправност у 2006. години био је 6,34 одсто, у 2007. години 6,9, прошле године 6,6 одсто, а у првој половини ове године тај проценат износи 2,62 одсто'', рекао је директор Агенције Сеад Мачкић.
Он је додао да се на основу анализираних података у посљедње три године може уочити пад броја болести које се преносе храном.
Према подацима Агенције добијених на основу анализа рађених у првом тромјесјечју ове године, највећи број хемијски неисправне хране односио се на млинско-пекарске производе у којима је уочено присуство тешких метала.
Према негативним налазима, слична ситуација била је и са млијеком, месом и месним прерађевинама.
Агенција наводи да у анализираној храни није било пестицида.
Од 19 769 физичко-хемијских анализа за 633 узорка утврђена је хемијска неисправност.