Svijet

BRICS zvanično dodaje 13 novih zemalja kao partnerske zemlje

BRICS alijansa zvanično dodaje 13 novih nacija kao partnerske zemlje, prema najavi na BRICS samitu.

Prema izvorima sa samita, sljedeće nacije su pozvane da se pridruže bloku kao partneri:


Reporter WIO News-a Sidhant Sibal prvi je objavio novi spisak partnerskih zemalja BRICS-a. Samit 2024.

Već je iznio mnoge važne informacije, uključujući uvid u valutu koja je u pripremi. Jedna od najvećih tema na dnevnom redu BRICS samita je proširenje. Na prošlogodišnjem samitu, nekoliko novih zemalja je zvanično pozvano da se pridruži bloku. Još uvijek nije jasno da li će ove nove BRICS partnerske zemlje zamijeniti očekivane pozivnice za punopravno članstvo.

BRICS blok bilježi nezapamćen rast u posljednje dvije godine. Njegov cilj je da poveća svoje prisustvo na globalnoj sceni i poremeti dominaciju Zapada.

Tokom protekle godine, intenzivirani su napori za dedolarizaciju kako bi se smanjila ukupna zavisnost od američkog dolara. Jedan od ključnih aspekata ovih napora je uključivanje većeg broja zainteresovanih zemalja koje podržavaju blok i rade na smanjenju uticaja američkog dolara. Kako je godina odmicala, sve više zemalja je trgovalo sa članicama BRICS-a bez korišćenja dolara, čime su dodatno ojačani napori na dedolarizaciji. Sada, sa ekskluzivnim partnerskim zemljama, blok nastoji da nastavi širenje svog uticaja širom svijeta.

 

Foto: Sergey Bobylev

Izvor: watcher.guru 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog