Vijesti

Na današnji dan rođen Mihailo Pupin - genije i diplomata

Srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin /1854-1935/, čiji su samoindukcioni kalemovi /Pupinovi kalemovi/ omogućili prenos telefonskih razgovora na velikoj daljini, rođen je 9. oktobra 1854. godine.

Iz rodnog Idvora, u Banatu, 1874. godine, nakon školovanja u Pančevu i Pragu, Pupin je otišao u NJujork, gdje je završio Univerzitet Kolumbija, na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsjednik Instituta radio-inženjera.

Prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka bio je električni rezonator pomoću kojeg provodnik omogućava istovremeni prenos vijesti na različitim talasnim dužinama.

Pupin je otkrio i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetne detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. Za naučni rad 1920. godine dobio je Edisonovu medalju, a za autobiografsku knjigu "Od pašnjaka do naučenjaka" 1924. godine Pulicerovu nagradu.

NJegovo ime nose laboratorije za fiziku Univerziteta Kolumbija.

Godine 1912. Kraljevina Srbija imenovala je Pupina za počasnog konzula u SAD.

On je ovu dužnost obavljao sve do 1920. godine, a na toj poziciji mnogo je doprinio uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa Kraljevine Srbije /kasnije Kraljevine Jugoslavije/ i SAD.

Pupin je po završetku Prvog svjetskog rata, kao tada već poznati i priznati naučnik, ali i politički uticajna figura u Americi, uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije, kada se odlučivalo o određivanju granice buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Mihailo Pupin umro je 1935. godine u NJujorku.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog