Kultura

Počinju 105. Šantićeve večeri poezije

"Šantićeve večeri poezije" počinju večeras u Mostaru, a ovogodišnja međunarodna manifestacija posvećena je vijeku smrti velikog srpskog pjesnika Alekse Šantića.

Svečano otvaranje 105. "Šantićevih večeri poezije" je u 19.00 časova u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", kada će biti otvorena izložba akademika Ranka Popovića "Aleksa Šantić i mostarski književni krug".

Organizatori izložbe su mostarska "Prosvjeta" i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. U umjetničkom dijelu nastupaju "Mostarske kiše" i glumac Nebojša Kundačina.

Prije toga u 17.30 časova na pravoslavnom groblju Bjelušine biće održan pomen na Šantićevom grobu i položeno cvijeće.

Manifestacija se nastavlja sutra u 18.00 časova u manastiru Žitomislić, gdje će biti održan program "Šantićeva trajanja", te promocija "Sabranih djela Alekse Šantića" u izdanju "Prosvjetinog" Gradskog odbora Mostar, koje je priredio profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Duško Pevulja.

U drugom dijelu programa biće održan naučni skup "Aleksa Šantić - 100 godina nakon smrti".

Svečanost dodjele književne Nagrade "Aleksa Šantić" i pjesničko veče dobitnika Zdravka Miovčića biće upriličeni u srijedu, 11. septembra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Program se nastavlja u petak, 13. septembra, od 20.00 časova u Narodnom pozorištu Mostar, kada će omiljeni pjesnik Mostara Pero Zubac, zajedno sa Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-muzičko veče "Živa reč".

Poetska predstava DIS teatra Banjaluka satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom "Gorki plamen", autora Novice Bogdanovića biće održana u subotu, 14. septembra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru.

Manifestacija se završava u Nevesinju, gdje će, tradicionalno, biti održan program "Nevesinje - druga Šantićeva kuća", a u okviru kojeg će u 19.00 časova u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" biti odigran "Gorki plamen".

Organizatori ove manifestacije su mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Predsjednik mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović izjavila je da je ovogodišnji program na visokom akademskom nivou, kako to Šantić i zaslužuje.

Predsjednik Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" Radislav Tubić rekao je da sa "Prosvjetom" baštine tradiciju Šantića i nastoje ga vratiti Mostaru, na mjesto koje zaslužuje.

Ulaz za sve programe je besplatan, a svi građani su pozvani da posjete manifestaciju.

Pokrovitelji manifestacije su predsjednik Republike Srpske, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Srbije, grad Mostar, te Vlada i Ministarstvo kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog