DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Svakog dana sve više granata pada po Sarajevu

Do danas (ponedjeljak, 24. jun 2024. godine) više puta sam čuo i pročitao da je: „2. jula 1993. godine na Grad Sarajevo palo 3.777 granata“, i  „to je dan kad je najviše palo granata na Grad Sarajevo“, „Inače, za vrijeme opsade, prosječno je padalo 329 granata dnevno na Sarajevo“. „Procjenjuje se da je na Sarajevo palo oko 500.000 granata“.

Ovdje je jedino tačno da je tog dana, 24. jula 1993. godine, palo 3.777 granata na Grad Sarajevo, koji ima i svoje urbane i neurbane prostore. Ovaj podatak se nalazi u jednom od izvještaja UNPROFORA koji je stigao i do Ujedinjenih nacija.

Nisu sve ove granate pale na urbani dio Grada Sarajeva kako naglašavaju, odnosno kako lažu bošnjački propagandisti, jer je po izvještajima (sa kojima su upoznate i UN) ovlaštenih svjetskih posmatrača, oko 3.000 granata je palo na neurbane djelove, tačnije na planinu Igman, a ostatak oko 700 granata na urbane dijelove Grada Sarajeva.

Tokom Dnevnika TVSA, 24.06.2024. godine, oko 18.51 časova, Esad Hećo, ratni komandant 1.BATALJONA 2. VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE, izjavio je „...padalo je po pet šest hiljada (granata) tokom dana na tu našu liniju...“.

Većina  stranih a i domaći bošnjački novinari decenijama se trkaju ko će više svojim lažima ocrniti Srbe i Bošnjake predstaviti kao jedine žrtve građanskog rata 1992. do 1995. godine.

Njemački novinar, bošnjački zet, objavio je ekskluzivnu informaciju da je tokom rata na Baščaršiju palo milion granata. Razmišljam, da je na Baščaršiju palo milion metaka od nje ne bi bilo ništa.

Imajući sve ovo u vidu dobijamo dvije činjenice zanimljive, o kojima nije dovoljno kritički razmišljano.

Prva: Bošnjačka istorijska nauka, mediji, političari i predstavnici bošnjačkih organizacija koje su proistekle iz rata nisu nikad objavili podatak koliko je u prosjeku padalo granata na ratno Srpsko Sarajevo i kog dana ih je palo najviše.

Druga: Srpska istorijska nauka, mediji, političari i predstavnici srpskih organizacija koje su proistekle iz rata nisu nikad objavili podatak koliko je u prosjeku padalo granata na ratno Srpsko Sarajevo i kog dana ih je palo najviše.

Ovom prilikom nudim vam neke informacije i pitanja na koja trebamo odgovor da bi došli, ako je to moguće, do istine koliko je granata ukupno palo na Sarajevskom ratištu, koliko po Gradu Sarajevu a koliko po Srpskom Sarajevu tokom građanskog, odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Koliko je meni poznato međunarodni posmatrači su pomoću odgovarajućih uređaja bilježili broj detonacija od granata na Sarajevskom ratištu, i nisu mogli precizirati koliko je koja strana nekog dana ispalila granata.

Bošnjačka većinska nekultura sjećanja decenijama uz malu pomoć svjetskih prijatelja i zbog lijenosti i neodgovrnosti srpske strane kad je riječ o sakupljanju i distribuciji informacija o ratu, manipuliše sa većinom podataka o ratu.

Na primjer,  za Bošnjake ne postoje poginuli vojnici na Sarajevskom ratištu, oni govore da je ubijeno oko 11.000 ili 11. 451 ili 14.500 sarajlija i da su ubijeni snajperom ili granatama a ćute o poginulim vojnicima zaraćenih strana, a ima ih evidentirano oko 9.000.

Po istoj matrici oni proizvode „istinu“ da su sve granate koje su pale na Sarajevskom ratištu granate koje je ispalila srpska strana.

Bošnjaci su dobrice koji ne koriaste granate?

Neodgovorna i lukava međunarodna zajednica kojoj odgovara preovladavajuća slika rata i srpska lijenost i neorganizovanost otvorili su vrata za takvo bošnjačko ponašanje i otvaranje prostora da se lažne informacije i činjenice o ratu ponavljaju neograničeno puta.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (25.06.2024.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog