Vijesti

Čelnici Vukosavlja traže novo razgraničenje sa Modričom

VUKOSAVLJE - Odbornici Skupštine opštine /SO/ Vukosavlje usvojili su danas zaključak da pred nadležnim institucijama Republike Srpske ponovo bude pokrenuta inicijativa za donošenje odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju granice sa opština Modriča.

Izmjenama bi se u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske obezbijedila cjelovitost i funkcionalnost ove lokalne zajednice. 

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Srpske regulisano je da "naseljeno mjesto može biti u sastavu samo jedne jedinice lokalne samouprave", te da se "katastarska opština može formirati samo na području jedne lokalne samouprave". 

Suprotno ovim odredbama Zakona, a prema postojećem razgraničenju izvršenom formiranjem opštine Vukosavlje 1995. godine, dijelovi naseljenog mjesta Modrički Lug, Jakeš i Pećnik pripadaju opštini Modriča, a izvršeno je i presijecanje katastarskih opština kojima pripada teritorija ovih mjesta, istaknuto je na sjednci. 

Načelnik opštine Vukosavlje Elvir Hadžiomerović rekao je, učestvujući u diskusiji, da rukovodstvo i stanovnici ove opštine traže primjenu Zakona prema kome bi granica između dvije opštine bila lijeva obala rijeke Bosne. 

On je istakao da je teško očekivati da će se Modriča odreći dijela teritorije, čiji vlasnici žive u Vukosavlju. Hadžiomerović je dodao da je Vukosavlje izrazito nerazvijena opština a sporni dio teritorije je posebno atraktivan jer su na njemu najznačajnija prirodna dobra i ranije izgrađeni privredni objekti. 

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Amir Zahirović vjeruje da problem mogu riješiti institucije Srpske uz saglasnost rukovodstava dvije opštine. 

On smatra da je problem nastao formiranjem opštine Vukosavlje, nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma na dijelu teritorije Modriče, te podsjetio da je teritorijalno razgraničenje tada bilo beznačajno u odnosu na prihvat i smještaj nekoliko hiljada izbjeglih i raseljenih.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog