Vijesti

Oprez pri kupovini produžnih kablova - opasnost od strujnog udara i požara

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su drugu godinu za redom sprovele projekt nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

U toku  projekta obavljeno je ukupno 14 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano deset različitih tipova produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu. Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i na tom osnovu odabrali deset uzoraka za laboratorijsko ispitivanje. 

Laboratorijskom analizom je utvrđeno da 80% ispitanih uzoraka (osam od deset uzoraka) ne ispunjava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara. Od toga su u četiri slučaja neusklađenosti otklonjene i proizvodi vraćeni na tržište, a u preostala četiri  slučaja su nadležni inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH naložili mjere povlačenja s tržišta, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda.

S obzirom na ovakve rezultate projekta, Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH će i naredne godine, u sklopu proaktivnog nadzora tržišta BiH za 2014. godinu, ponoviti projekt nadzora nad tržištem produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

Ovo je jedan od tri projekta nadzora električnih proizvoda obuhvaćenih Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica (“Službeni glasnik BiH“, broj 98/09) koji Agencija i nadležne inspekcije sprovode u 2013. godini.

Rezultati prošlogodišnjeg projekta nadzora ovih proizvoda su pokazali da 80% ispitanih uzoraka ne zadovoljava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da predstavljaju ozbiljan rizik od požara i strujnog udara. Stoga je odlučeno da organi nadzora nad tržištem BiH, u sklopu proaktivnog nadzora, i ove godine kontrolišu produžne kablove za upotrebu u domaćinstvu.

Projekt nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu trajao je ukupno tri mjeseca, a proveden je u periodu od februara do aprila 2013. godine, paralelno sa provedbom projekata nadzora električnih svjetiljki opće namjene i ručnih fenova za kosu.





Detaljne informacije o rezultatima ovog projekta su dostupne na linku rezultati projekta produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog