Vijesti

Ljeto na Vrbasu – Dajak simbol Banjaluke

Prije sedam dana (13.jula) skokovima sa Gradskog mosta uz učešće 25 takmičara iz BiH, Srbije i Crne Gore, počela je ovogodišnja manifestacija „Ljeto na Vrbasu 2013“. Podsjećamo:Prvo mjesto osvojio je Borko Miladinović iz Beograda, drugi je bio Aleksandar Aleksić iz Užica, dok je treće mjesto pripalo Dini Bajriću iz Sarajeva.

Ove godine  manifestacija obilježava 60 godina postojanja, a ostaće zabilježeno da su  1953. godine članovi  Kluba  akademičara Banja Luka (KAB-a) pokrenuli  i organizovali „Karneval na Vrbasu“. Manifestacija kasnije mijenja ime u „Susreti na Vrbasu“, da bi nakon toga dobila sadašnji naziv  „Ljeto na Vrbasu“.

Iako su godinama skokovi sa Gradskog mosta, „Vrbaska lasta“, bili jedna od najatraktivnijih disciplina,  pažnju Banjalučana, svih ovih godina tokom  održavanja ove manifestacije, privlačila je i trka  vrbaskih čamaca. Tako će navjerovatnije biti i ove godine, pa će i danas, u okviru „Ljeta na Vrbasu“ biti održane trke u  konkurenciji juniora, seniora i veterana. Takođe, u skladu sa  dugogodišnjom tradicijom, neće biti izostavljen ni izbor najljepšeg čamca.

I dok se bude čekalo ko će ove godine biti prvi među jednakima, najvještiji na vrbaskim bukovima i brzacima, koje mogu savladati samo pravi majstori, a i koji će to  čamac ponijeti laskavu titulu najljepšeg, evo  nekoliko fotografija sa prošlogodišnje manifestacije.

 

 

A priča o vrbaskom čamcu nije samo priča o trkama, nego i priča o očuvanju i njegovanju tradicije i ljubavi prema jednom od istinskih simbola Banja Luke i Vrbasa.

(Frontal/Forografije:Mišo VIDOVIĆ)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog