Vijesti

Iz drugih medija (ATV) - Nikolić dao agreman: Ranko Škrbić ambasador BiH u Srbiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je zeleno svjetlo. Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja je budući ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Novinar: Tijana Simović

Kako ATV saznaje, agreman za Ranka Škrbića je stigao prije nekoliko dana. Ovu informaciju je ATV–u potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije, Ivan Mrkić, koji nije bio u prilici za telefonski razgovor.
Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine nismo dobili nijednu informaciju. Iako su zatražene informacije bile poslate na vrijeme, odgovor nije stigao.  Jedna od procedura jeste i akreditivno pismo, koje Škrbić treba da ponese sa sobom u Srbiju da bi ga odobrio šef države. Nakon toga Ranko Škrbić može da se useli u rezidenciju u Beogradu. Ali, čeka ga i automobil.

Najveća privilegija ambasadora u svim zemljama, pa tako i Škrbića kada preuzme svoju funkciju, biće imunitet koji dobija kada krene na prvi dan posla. Imunitet podrazumijeva oslobađanje od svih vrsta nameta i poreza. Pa tako, Ranko Škrbić neće plaćati porez na rezidenciju u kojoj će boraviti, porez na gorivo koje sipa u automobil, pa čak ni izdavanje bilo koje vrste dokumenata u državnim institucijama.

Oslobađanje od taksi se odnosi i na neplaćanje poreza bilo koje vrste kupljene robe.  Ništa od ovoga ne ulazi u platu.
Još za vrijeme Škrbićevog mandata – ministra zdravlja, opozicija je tvrdila da je puno obećavao a malo radio. U svojoj biografiji ima diplomu doktora farmakologije. Da li će to biti dovoljno za obavljanje diplomatskog posla, pokazaće upravo Ranko Škrbić kada se završe sve administrativne procedure.

(Atvbl.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog