Vijesti

Ministarstvo potrošilo milione na uvođenje sistema menadžmenta i kvaliteta u zdravstvene ustanove RS

Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, još 2011. godine donio je odluku da poboljša rukovodeći kadar u zadravstvenim ustanovoma. Preko Jedinice za koordinaciju projekata, kršeći Zakon o javnim nabavkama, odlučio je da za projekat Uvođenja sistema menađžmenta i sistema kvaliteta u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj potroši tačno 3.265.473 konvertibilne marke.

Da bi izbjegli tender, u ministarstvu se se za početak pozivali na član Zakona o javnim nabavkama BiH koji definiše dodjeljivanje posla usljed nepredviđenih okolnosti. Na osnovu ove odluke bilo kakva konkurencija, pa i javnost, isključeni su iz posla vrijednog milione maraka.

Ministarstvo zatim samoincijativno poziva preduzeće Bonex inžinjering d.o.o da dostavi incijalnu ponudu. Nakon kratkog razmišljanja i procjene situacije predstvanici Bonexa izračunali su da te konsultanske usluge koštaju tačno 3.265.473 KM ili 1.669.610 EUR-a. Ministarstvo bez razmišljanja prihvata ponudu i 28.01.2012. godine zaključuje  Ugovor o konsultanskim uslugama. Cijena usluge je fiksna a PDV plaća naručilac posla, odnosno ministarstvo.

Ministar Ranko Škrbić očigledno je bio prezadovoljan konsultanskim uslugama Bonexa pa je 17.04.2012. godine potpisao i Aneks Ugovora kojim je cijeli posao produžen do kraja 2014. godine. Ministarstvo kvartalno (svaka tri mjeseca) uplaćuje 150.000 EUR-a, a Bonex podnosi izvještaj o učinjenom poslu.

Da li je bilo pomaka u rukovodjenju bolnica i da je li je došlo da kvaliteta usluga vjerovatno najbolje znaju pacijenti.

Savjetnici iz Izraela


Kako bi što bolje reformisao zdravstveni sistem tadašnji ministar Ranko Škrbić odlučio je da angažuje i savjetnike i iz inostranstva. Usluge savjetnika – konsultatna iz Izraela prema nalazu revizora u 2012. godini koštale su tačno 14.222 Konvertibilne marke. Stručnjaku iz Izrela plaćena je i avionska karata turističke klase te smješataj.

Za Ugovore o djelu u 2012. godini ministarstvo je potrošilo ukupno 53.333 marke. Ministar je osim savjetnika iz Izraela angažovao još dva stručnjaka i to za „unapređenje naučne saradnje u oblasti zdravstva“ i „reformi zdravstvenog sistema“. Ti stručnjaci bili su angažovani u ministarstvu tačno godinu dana - cijelu 2012. i za taj posao dobijali po 2000 KM mjesečno.

Ministarstvo žirant za kredite


Ministarstvo zdravlja je tokom 2010. godine NLB Razvojnoj banci dostavilo saglasnot za kreditno zaduženje Gerontološkog centra u Slatini kod Banjaluke. Centar je dobio kredit u iznosu od 4.954.000 Konvertibilnih maraka, na rok od 15 godina i 12 mjeseci grejs perioda.

Kao garant kredita ministarstvo je dalo saglasnot da se upiše hipoetka na imovinu koju ovaj centar ima. Kao dodatnu garanciju ministarstvo se izjavom obavezalo da će planirati sredstva ukoliko Gerontološki centar ne bude redovno izmirivao svoje obaveze.

U prevodu ministarstvo se obavezalo da će vraćati kredit ukoliko to Centar ne bude u mogućnosti.  

Ministarstvo kupilo prostor za nepostojeći zavod

Ministarstvo zdravlja tokom 2011. godine raspisalo je tender za kupovinu poslovnog prostora po sistemu „ključ u ruke“ u kojem će biti smješten Zavod za socijalnu zaštitu Republike Srpske. Nakon provedenih procedura odlučeno je da se kupi poslovni prostor u ulici Svetozara Markovića br.5 u Banjaluci površine 197,56 kvadratnih metara. Za taj poslovni prostor plaćeno je 544.970 KM. Prostor je ministarstvo preuzelo 05.01.2012. godine.

Sve je možda po zakonu i po sistemu zdrave logike da revizori ne konstauju da Zavod za socijalnu zaštitu nije ni počeo s radom u toku 2012.godine. Nije forimran ni tokom ove godine.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog