Vijesti

Srebrenka Golić o slučaju Vulić: Niko ne može da ospori doneseni regulacioni plan

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je istakla da su se u slučaju Vulić pojavili mešetari kojima nije interes da se riješi njihov problem, već da podršku toj porodici koriste u dnevnopolitičke i lične svrhe, a među njima su i neke nevladine organizacije.

Ona je to istakla u intervjuu za Glas Srpske. Pojasnila je i da su stvari jasne kada je riječ o onom što piše u zemljišnim knjigama, o vlasništvu, dozvolama, presudama i o usvojenom regulacionim planu.

"Bez obzira na to, ni poslije odlaska delegacije Vlade RS na poziv porodice Vulić i održanog sastanka, rješenje se ne nazire. Želimo da ovaj slučaj bude riješen na najbolji mogući način, da se porodica Vulić ne izlaže troškovima, a da investitor "Grand trejd" ne trpi. I sam Željko Vulić bio je bez jasnog i konkretnog prijedloga. On je tražio da poništim građevinsku dozvolu, na šta po zakonu nemam pravo, a investitor bi odmah protiv nas podnio tužbu. Plašimo se da bi investitor i sada mogao da tuži i grad Banjaluku i Vladu RS jer on trpi štetu zbog svega što se dešava. Regulacioni plan za tu lokaciju usvojen je 2006, a izmjene i dopune 2009. godine. Tim planom obuhvaćen je pristupni put na imanju porodice Vulić, koji je ušao u sklop gradske građevinske parcele. Grad im je dao alternativni put kao privremeno rješenje, na šta oni odjednom ne pristaju iako su objekti porodice Vulić u privremenom statusu jer je tim regulacionim planom predviđena izgradnja saobraćajnice preko placa na kojem se nalazi njihova kuća. Ministarstvo je do sada u skladu sa zakonom izdalo dvije građevinske dozvole "Grand trejdu" za objekte u tom kompleksu, a investitor nam je dostavio svu dokumentaciju i uplatnice kojim dokazuje sve neophodne uplate sredstava u budžet grada i republičkih institucija“, rekla je Golićeva.

Na novinarsko pitanje kada je „Ministarstvo dobilo prvi zahtjev "Grand trejda" za dozvolu i kada je izdalo prvu?“ ona je odgovorila da je  "Grand trejd" prvi zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti podnio u junu 2007. godine, a Ministarstvo je izdalo prvu dozvolu u maju 2012. godine.

Dodala je i da Ministarstvo nije izdalo dozvolu za objekat mnogo veće spratnosti nego što je predviđeno regulacionim planom, te takve napise ocijenila deziformisanjem javnosti. Takođe, rekla je i da zahtjev Vulića za ostavljanjem puta u dosadašnjoj funkciji nije održiv.

„Taj put ide preko gradilišta, kupljen je i sada je vlasništvo grada, što se vidi i iz regulacionog plana. To je javna površina. "Grand trejd" je do sada poslije izdavanja dozvola uplatio oko pet miliona maraka u budžet grada i uplatiće još oko 20 miliona za sve objekte. Ministarstvo s tim u ovoj fazi nema nikakve veze, ovo je samo stvar dobre volje, zbog majke porodice Vulić koja je pozvala predstavnike institucija na razgovor“, kaže ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

„Voljela bih da se slučaj porodice Vulić riješi na najbolji mogući način i želja mi je da zajedno sa gradskim vlastima posredujem u iznalaženju rješenja. Ministarstvo je indirektno vezano kroz davanje odobrenja, ali mi nismo ni predlagali ni donosili regulacioni plan. Kao ministar nemam pravo da preduzimam bilo šta što je protivno tom regulacionim planu i zakonima. Niko ne može da ospori doneseni regulacioni plan i traži njegovo poništenje kada je to donijela Skupština grada. Mi smo servis pravnih lica i građana i naš odnos je isti prema državnom ili privatnom preduzeću. Mi svoj posao radimo u skladu sa Ustavom RS i u svojim postupcima držimo se zakona.“

(Glas/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog