Vijesti

Održan prva TEDx konferencija u Banjaluci (Foto)

Prva u nizu TEDx konferencija u Banjaluci održana je u subotu, 25. maja, u Kulturnom centru Banski Dvor.

Na banjalučkom TEDx-u, predstavili su Igor Ševo sa temom „Naša priroda i naša budućnost“, Matija Živković sa temom „Blisko ničemu“, Davor Maksimović sa temom „Id, ego i siva zona“, Mladen Miljanović sa temom „Umjetnost kao antropologija budućnosti“, Stevo Pucar sa temom „Kamen mudrosti“ i Bojan Kolopić sa temom „Blejologija“.

TED je neprofitna organizacija posvećena širenju nevjerovatnih i inspirativnih priča, iskustava i ideja, a TEDx su samostalno organizovani TED događaji na lokalnom nivou koji spajaju ljude kako bi zajedno osjetili atmosferu TED-a i koji okupljaju kreativce i praktičare radi međusobne inspiracije i ideja vrednih širenja.

Tema prvog TEDx Banjaluka je bila 'Level One' simbolizujući želju organizatora da svaki sljedeći TEDx Banjaluka događaj bude bolji i uspješniji od prethodnog dostižući viši nivo. Snimci TEDx Banjaluka govora će se uskoro naći na www.ted.com stranici i na društvenoj mreži You Tube.

Započet kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji prije 25 godina, TED je vremenom postao oslonac za ideje koje mijenjaju svijet kroz različite inicijative.Svake godine TED konferencija poziva vodeće svjetske mislioce i praktičare da za 18 minuta kažu ono što imaju, a njihovim predavanjima se zatim može besplatno pristupiti preko sajta www.ted.com. Među TED govornicima do sada su se našli i Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Ser Ričard Branson, Nandan Nilekani, Filip Stark, Ngozi Okondžo-Ivejla, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Gordon Braun. Godišnja TED konferencija održava se u Long Biču u Kaliforniji, i istovremeno se uživo emituje u Palm Springsu, a TED Global događaj se odžava svake godine u Velikoj Britaniji.

U duhu ideja vrijednih širenja, TED je stvorio program pod nazivom TEDx, program lokalnih samostalno organizovanih događaja koji spajaju ljude kako bi zajedno osjetili atmosferu TED-a. Ovi lokalni, samostalno organizovani događaji nose brend TEDx, gde x označava nezavisno organizovani TED događaj. TEDx Banjaluka je samostalno organizovani događaj pod licencom TED-a koji je okupio kreativce i praktičare radi međusobne inspiracije "idejama vrijednim širenja".

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog