Vijesti

Bojanić: Nema zračenja na području Bratunca i Han Pijeska

BANJALUKA- Analizama uzoraka tla u opštinama Bratunac i Han Pjesak u proteklih pet godina nije utvrđeno prisustvo osiromašenog uranijuma, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Janja Bojanić.

Ona je navela da ambijentalna mjerenja na terenu, koje je proveo Centar za zaštitu od zračenja Instituta za javno zdravstvo Srpske, ne ukazuju na povišenu brzinu doze zračenja.

Bojanićeva je istakla da Institut za javno zdravstvo nije u mogućnosti da provjerava prisustvo osiromašenog uranijuma u krvi i urinu stanovništva.

"Detaljne epidemiološke studije koje bi povezale potencijalnu kontaminaciju sa pojavom kancerogenih oboljenja nisu provođene, jer je teško povezati migracije stanovništva, kontaminaciju i oboljenje uzročno-posljedičnim vezama", rekla je Bojanićeva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Republici Srpskoj je 2011. godine registrovano 186 novooboljelih od limfoma i leukemije, dok je na području opštine Bratunac registrovana jedna novooboljela osoba od limfoma.

Bojanićeva je rekla da je u Srpskoj 2011. godine od limfoma i leukemije umrlo 99 osoba, dok na području opština Han Pjesak i Bratunac nije bilo smrtnih slučajeva od malignih limfoma i leukemije.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog