Vijesti

Ispravljena istorijska nepravda

OPLENAC - Sahranom kralja Petra Drugog i još troje članove dinastije Karađorđević na Oplencu ispravljena je istorijska nepravda, a srpski narod treba da se ujedini i ostvari nacionalno pomirenje, zajednička je poruka predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, te princa Aleksandra Karađorđevića.

Nikolić je, nakon sahrane četvoro članove dinastije Karađorđević, rekao da se danas otklanjaju posljedice strašnog grijeha, čime se čini još jedan korak ka srpskom jedinstvu, kako bi i srpski narod krenuo putem velikih naroda, za kojim ne smije da zaostaje.

"Sa poslednjim Karađorđevićem donetim iz tuđe zemlje u kovčegu, u Srbiju se vraća pomirenje“, rekao je Nikolić, navodeći da Srbi više sebi ne mogu i ne smiju da dozvole podjele i nepravdu i da ih na to obavezuju njihovi preci koji su podnijeli nesebičnu žrtvu za otadžbinu.

On je naveo da mirne savjesti stoji pred grobom srpskog velikana i da je njegova dužnost kao predsjednika Srbe da doprinese konačnom pomirenju i jedinstvu srpskog naroda.

"Ja sam dao svoj primer, a da li ste i vi spremni da učinite sve da prestanu podele i sukobi u Srbiji?", rekao je Nikolić, prekidan povicima grupe okupljenih „Hoćemo kralja!“.

Nikolić je podsjetio na srpske podjele na četnike i partizane u Drugoj svjetskom ratu, navodeći da je više Srba stradalo od srpske, nego od okupatorske ruke, a da su mnogi stradali i u miru i da su im oduzimana građanska prava, te da sudbina potomaka Karađorđa Petrovića predstavlja sublimaciju svih srpskh podjela i nesreća.

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da se prošlost, u kojoj su činjene greške, ne može izmijeniti, ali da je zato važno da u budućnosti srpski narod bude jedinstven i da ne pravi više greške, jer „ideologija je mnogo, a Srbija samo jedna“.

„Zbog toga izražavam veliko zadovoljstvo što je ova vlada Srbije vratila u zemlju posmrtne ostatke četiri člana porodice Karađorđević. Samim tim, ovim što sam ja ovde, treba da bude nacionalno pomirenje u Srbiji između svih onih koji su radili na jednoj ili na drugoj strani“, rekao je Dačić.

Dačić, koji je bio prekidan uzvicima negodovanja i povicima „Hoćemo kralja!“, rekao je da je ovim zalijepljen posljednji dio mozaika koji govori o istoriji srpskog naroda i države.

Prestolonasljednik princ Aleksandar Karađorđević je rekao da je ovo istorijski trenutak za kraljevsku porodicu Karađorđevića, ali i za srpski narod i državu Srbiju, te da se ispravlja jedna velika istorijska nepravda prema Karađorđevićima, ali i svima onima koji su dali živote za kralja i otadžbinu.

"Otvara se prostor za nacionalno pomirenje koje će omogućiti da stare rane zacele, da se zaborave sukobi u prošlosti, da se kao narod ujedinimo oko zajedničke vizije stabilne, napredne i srećne Srbije“, istakao je princ Aleksandar, koji je pozdravljen aplauzom.

On je naveo da se ostvaruje zavještanje njegovog pradjede kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mjestu na Oplencu pored slavnog pretka vožda Karađorđa i da se vrate u otadžbinu. On je dodao da je sudbina Karađorđevića kroz istoriju bila tijesno povezana sa sudbinom cijelog naroda i moderne srpske države.

„NJihovi životi su odraz onoga što se dešavalo srpskoj državi i narodu... Predugo je trajalo njihovo lutanje i izgnanstvo. Živeli su na raznim krajevima sveta. Danas su ovde na Oplencu među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima“, rekao je princ Aleksandar, navodeći da je neizmjerno ponosan na svoje pretke.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog