Vijesti

Osnovne škole pravi “Čisti primjer” Banjaluke

Svečana dodjela diploma i zahvalnica za osnovne škole koje su učestvovale u akciji prikupljanja ambalažnog otpada koju je organizovala „Čistoća“ A.D. Banja Luka u aprilu ove godine održana je u Administrativnoj službi Grada Banja Luka.

U ovoj akciji je učestvovalo 13 osnovnih škola koje su prikupile 17,5 tona otpada. Najuspješnija je bila O.Š. „Ivo Andrić“ koja je osvojila 1. mjesto, dok je 2. mjesto pripalo O.Š. „Zmaj Jova Jovanović“, a na 3. mjestu je O.Š. „Georgi Stojkov Rakovski“.

“Projekti koji imaju za cilj uvođenje efikasnog sistema upravljanja otpadom koje je pokrenula banjalučka “Čistoća” imaju veliki značaj za naš Grad I životnu sredinu opšte. Primarnim odvajanjem otpada štede se prirodni resursi I energija I smanjuje se ukupna količina otpada koja završava na deponiji.“ rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Pored škola koje su u ovoj akciji bile najuspješnije, značajan doprinos čitavoj akciji je dalo još 10 banjalučkih osnovnih škola, a one su: O.Š. „Borisav Stanković“, O.Š. „Branislav Nušić“, O.Š. „Branko Ćopić“, O.Š. „Branko Radičević“, O.Š. „Desanka Maksimović“, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“, O.Š. „Jovan Cvijić“, O.Š. „Jovan Dučić“, O.Š. „Sveti Sava“ i O.Š. „Vuk Stefanović Karadžić“.

„Akcija prikupljanja sekundarnih sirovina sa banjalučkim školama će se organizovati i u septembru, a pored aktivnosti sa školama, „Čistoća“ ove godine pokreće nekoliko značajnih projekata koji imaju za cilj da uspostave održive sisteme selektivnog odvajanja korisnog otpada na mjestu nastanka. Na ovaj način smanjuju se negativni efekti na životnu sredinu, a najznačajniji su projekti „Eko kese“, „Dvije posude“ i „Eko-ostrva“, rekao je Jasminko Bogdanić, generalni direktor A.D. „Čistoća“ Banja Luka.

Čistoća A.D. Banja Luka pokrenula je akciju „Čist primjer“ koja ima za cilj podizanje javne svijesti o značaju odvajanja otpada na mjestu nastanka.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog