Vijesti

Stanić: Naše zdravstvo je humano

BIJELJINA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić najavio je da će listu lijekova za domove zdravlja formirati struka i da restrikcije neće biti usmjerene na pacijente, nego na farmaceutsku industriju.

"Lista lijekova u domovima zdravlja neće se smanjivati, ali ćemo je preispitati i formirati, uvažavajući stavove koje je već dostavilo 650 timova porodične medicine u Republici Srpskoj", rekao je Stanić novinarima u Bijeljini.

Stanić je rekao da je sadašnja lista lijekova u domovima zdravlja preširoka, prema ocjeni struke, a razlog za to je veliki uticaj farmaceutskih kuća, što će se ubuduće nastojati izbjeći.

Prema njegovim riječima, prijedlog nove liste će nakon analize i uvažavanja struke potpisati direktori domova zdravlja i taj prjedlog će biti proslijeđen Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Zdravstvo se proziva za dug od 50 miliona za doprinose, a samo u prošloj godini potrošeno je 73 miliona KM za lijekove, umjesto 56 miliona predviđenih planom Fonda“, istakao je Stanić, napominjući da je u Bijeljini prekoračenje iznosilo milion KM.

Stanić je podsjetio da je tih 17 miliona KM raspoređeno 70 odsto na teret domova zdravlja i 30 odsto na teret bolnica.

"Naše zdravstvo je humano i ono je svoja sredstava dalo građanima", rekao je Stanić i naglasio da će pacijenti imati sve potrebne lijekove na A listi.

Prema njegovim riječima, uštede će se tražiti korištenjem generičkih lijekova, što znači da će farmaceutske kuće morati nižom cijenom da se izbore za tržište.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog