Vijesti

U Hrvatsku sa biometrijskim pasošem ili uz vizu

Građani Bosne i Hercegovine, koji nemaju biometrijski pasoš, moraće od 1. jula da zatraže vizu za ulazak u Hrvatsku. To je samo jedna od mjera koju je usvojila hrvatska vlada vezano za novi vizni režim kada Hrvatska postane dvadeset i osma članica EU.

Nakon odluke hrvatske vlade prestaje da vrijedi Sporazum koji su potpisali BiH i Hrvatska oko ulaska njihovih građana u te dvije zemlje. Biometrijski pasoš omogućuje bolju kontrolu, tvrde Hrvati i zato su i donijeli tu odluku. Ali, Briselu je uopućen i prijedlog da svi građani BiH mogu ući u Hrvatsku i sa ličnom kartom. Da bi se donijela odluka sve članice Evropske unije moraju da budu saglasne sa ovih hrvatskim prijedlogom, a pitanje je koliko dugo će da traje sama procedura. Kada bi to bilo i uvaženo građani bi morali da granici da ispunjavaju formular, što bi otežavalo ulazak. Bolje rješenje je pasoš, tvrde u hrvatskoj vladi, ali samo i isključivo onaj ”novi”, koji poštuje sve standarde bezbjednosti.

Hrvatska već osjeća posljedice novog viznog režima koji je posledica ulaska u EU, jer građani Rusije, Ukrajine i Turske treba da traže vizu i za turistički odmor na Jadranu. U Rusiji se u hrvatskim konzulatima stvaraju veliki redovi i mnogi su nezadovoljni što časovima moraju da čekaju na vizu. Iako je hrvatska strana tvrdila da će sve maksimalno da pojednostavni, to se nije dogodilo. Nije zato čudno što mnogi i odustaju od ljetovanja u Hrvatskoj, a posljedice će da ima prije svega hrvatski turizam.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog