Vijesti

Dodik: Incko u izvještaju iznio netačne navode

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocijenio je, kao netačne i kao nastavak napada na Srpsku, navode koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio 30. aprila ove godine u Izvještaju generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu .

U najnovijem izvještaju visoki predstavnik je konstaovao da su se nastavili međustranački problemi u Federaciji, nedostatak napretka na zakonodavnom polju na državnom nivou  kao i, uprkos lakoj promjeni vlade, osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta BiH od strane političara iz Republike Srpske. Incko je naveo da su se ovi problemi nastavili u pozadini materijalnih teškoća uzrokovanih ekonomskom krizom kojima se političke stranke nisu uspjele pozabaviti na ozbiljan ili efikasan način.

Izvještaj visokog predstavnika obuhvata period od 27. oktobra 2012. godine do 20. aprila 2013. godine. Generalni sekretar je 3. maja Izvještaj dostavio Savjetu bezbjednosti. To je 43. izvještaj UN-u koji podnosi visoki predstavnik te deveti izvještaj od kada je Valentin Incko preuzeo ovu funkciju 26. marta 2009. godine.

Visoki predstavnik je naglasio da se ništa ne može postići bez učvršćivanja vladavine prava te citirao da su „brojni slučajevi u kojima politički lideri, stranke i institucije zaobilaze, ignorišu ili u nekim slučajevima direktno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima radi političke svrsishodnosti.“

Incko je takođe posvetio pažnju i „osporavanjima državnih institucija osnovanih kao zaštita vladavine prava” te “neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.“

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog