Vijesti

MUP RS: Neprihvatljive optužbe SDS-a

BANJALUKA- Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske smatra neprimjerenim i neprihvatljivim optužbe Srpske demokratske stranke /SDS/ da su "vlasti Republike Srpske zažmurile na nelegalna prijavljivanja i zloupotrebu glasačkih prava u Srebrenici".

"MUP Republike Srpske je, postupajući po zahtjevu Centralne izborne komisije i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, još u maju prošle godine započeo provjere prijava prebivališta u svim opštinama u Republici Srpskoj, a time i u Srebrenici, s ciljem utvrđivanja eventualnih prijava koje nisu u skladu sa odredbama Zakona o prebivalištu državljana BiH", izjavila je Srni portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja.

Šoja navodi da se u slučajevima u kojima je utvrđeno da prijava prebivališta nije izvršena u skladu sa zakonom provodi upravni postupak, čiji je rezultat donošenje rješenja o poništenju prebivališta, koje po pravosnažnosti ima za posljedicu i poništenje ličnih dokumenata izdatih po osnovu prebivališta.

"Podsjećamo da je provjerama u Srebrenici obuhvaćeno oko 900 lica, a da je u oko 300 slučajeva do sada utvrđeno da je riječ o fiktivnim prijavama, te je doneseno rješenje o poništenju prebivališta", dodala je Šoja.

Ona kaže da se prilikom provođenja procesa provjera mjesta prebivališta poštuju odredbe Zakona o prebivalištu državljana BiH i Zakona opštem upravnom postupku.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je ove poslove obavljalo profesionalno, u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima, te će i u budućnosti nastaviti da ove, ali i druge poslove vrši u skladu sa tim standardima", zaključuje Šoja.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog