Vijesti

Stojanović: Episkop Vasilije ostavio dubok i neizbrisiv trag

Više bijeljinskih udruženja, nevladinih organizacija i pojedinaca, pokrenuli su akciju podrške penzionisanom episkopu zvorničko-tuzlanskom Vasiliju! Kako tvrde, oni time žele da na dostojan način odgovore na "medijsku halabuku" protiv vladike Vasilija, koji je, po mišljenju ove grupe ljudi, jedan od najzaslužnijih za stvaranje i očuvanje Republike Srpske.

Inicijatori ove akcije planiraju narednih dana da organizuju i veliki narodni skup podrške na gradskom trgu u Bijeljini, kao i potpisivanje "peticije zahvalnosti" episkopu Vasiliju. Jedan od organizatora tog skupa je i Udruženje izbeglih i raseljenih na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Predsednik ovog udruženja Veljko Stevanović tvrdi da svi pravoslavni Srbi treba da dignu glas protiv bezočnog blaćenja lika i dela episkopa Vasilija Kačavende.

- Svi mi poštujemo volju vladike Vasilija da se povuče, kao i odluke Svetog arhijerejskog Sinoda SPC-a. Znamo i da je vladika lično protiv organizacije ovog skupa. Međutim, kao ljudi i njegova duhovna deca, ne možemo više da ćutimo. Ubeđeni smo da su sve medijske i druge hajke na njega zasnovane na nečuvenoj virtuelnosti. Verni srpski narod sa područja zvorničko-tuzlanske eparhije zna da sve to nije istina i da on to nije zaslužio. Zbog toga svi mi, baš sada, kada je pod neviđenim pritiscima odlučio da se penzioniše, želimo da mu javno pružimo podršku i zahvalimo za sve što je učinio za srpski narod u RS - kaže Stevanović.

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Uroš Spasojević tvrdi da iza napada na vladiku Vasilija stoji upravo namera da se naudi srpskom narodu i Republici Srpskoj.

- Mediji iz FBiH i dalje ne prestaju sa vređanjem episkopa Vasilija. Mi znamo da njima nije trn u oku vladika Vasilije. Danas im je cilj da unište vladiku, sutra našu crkvu, prekosutra Republiku Srpsku, a potom celi naš narod. Ono što posebno boli je što su svoje prljave igre i podmetačine, konstrukcije i montaže tempirali uoči našeg najvećeg i najradosnijeg praznika - Vaskrsa. Ali, i mi smo odlučni da im na pravi način odgovorimo.

Narodni poslanik u NS RS Tomica Stojanović dodaje da je episkop Vasilije ostavio dubok i neizbrisiv trag nakon 35 godina službovanja u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

- Zbog svega onoga što je vladika učinio za naš narod, mi ne možemo na sve ovo što mu se dešava da gledamo sa strane. Ako smo mesecima bili prinuđeni da slušamo najcrnje iskonstruisane optužbe i montirane bljuvotine na njegov račun, smatramo da imamo pravo da se čuje i glas vernog naroda ove eparhije. Jednostrane optužbe nas podsećaju na vremena za koja smo mislili da su nestala uvođenjem demokratije. Ali, uverili smo se da nije tako. Želimo iz sveg glasa da kažemo šta mislimo, šta želimo i koliko smo zahvalni episkopu Vasiliju, koga će neka buduća pokolenja, sigurni smo, mnogo više ceniti i poštovati nego današnja generacija.

Likovni umetnik Dragoljub Mirković smatra da će uprkos lažima kojima moćnici pokušavaju da ga unište, Vasilije Kačavenda zauvek ostati upamćen kao veliki duhovnik, prosvetitelj i crkveni graditelj.

(Pressrs.ba/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog