Vijesti

Iz drugih medija (Nezavisne novine) - EKSKLUZIVNO: Sva predsjednička pomilovanja u RS (I dio)

BANJALUKA - Tokom svojih mandata od 1999. godine do kraja prošle godine šest predsjednika RS pomilovalo je ukupno 686 osuđenika na pravosnažne zatvorske kazne u RS.

Najmilosrdniji bili su Mirko Šarović, koji je pomilovao 240 osuđenika, i Dragan Čavić, koji je pomilovao 222 osuđenika. Nikola Poplašen je pomilovao 109 osuđenika, Rajko Kuzmanović 66, Milan Jelić njih 44, a Milorad Dodik petoricu.

"Nezavisne" danas tabelarno objavljuju detaljne statističke podatke o pomilovanjima za vrijeme mandata Poplašena i Šarovića, uz napomenu da za 48 pomilovanja nismo saznali informaciju o vrsti kazne koju je osuđenik dobio, pa ih nismo mogli ni uvrstiti u statistiku.

Poplašen je, tako, od izdržavanje zatvorske kazne oslobodio po trojicu za ubistvo i za ubistvo iz nehata, te dvojicu za ubistvo na mah. Od izdržavanja zatvorske kazne za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja oslobodio je dvojicu osuđenika, za tešku krađu četvoro, te za falsifikovanje isprave trojicu.

Poplašen je pravosnažnu presudu zamijenio uslovnom dvadesetak puta, i to, među ostalim, za jedno ubistvo iz nehata, dvije krađe i šest falsifikovanja isprava. Djelimično je oslobodio jednog za silovanje, jednog za ubistvo na mah, troje za tešku krađu te za jedan pokušaj ubistva.

Poplašen je pravosnažnu kaznu zamijenio blažom desetak puta, i to, između ostalog, za dva razbojništva, jednu tešku krađu, jedno ubistvo iz nehata i dvojici osuđenih za saobraćajne nesreće.

Njegov nasljednik na funkciji predsjednika Mirko Šarović od daljeg izdržavanja kazne oslobodio je 18 osoba. Među njima, petoricu je oslobodio za ubistvo, jednog za ubistvo iz nehata, dvojicu za krađe te jednog za razbojništvo. On je, takođe, sedamdeset osmorici osuđenika pravosnažne zatvorske kazne zamijenio uslovnim, među kojima su kazne za po dva ubistva i ubistva iz nehata, jednu tešku krađu, tri falsifikovanja, jedno učestvovanje u tuči, kao i jedna kazna za prevaru.

    Postupak pomilovanja počinje molbom za pomilovanje Ministarstvu

Šarović je 53 osuđenika djelimično oslobodio izdržavanja kazne za ubistvo, među kojima je Đorđe Ždrale, koji je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera. Među djelimično oslobođenim su i četvorica za ubistvo iz nehata i dvojica za ubistvo na mah. Zanimljivo je, takođe, da je jedno lice djelimično oslobođeno kazne za nebrigu o djetetu.

Preostalu kaznu zatvora Šarović je uslovnom kaznom zamijenio dvanaestorici osuđenika, i to trojici za krađe, jednome za utaju poreza i dvojici za saobraćajna djela.

Prema zakonu iz 2006. godine, postupak pomilovanja počinje molbom za pomilovanje Ministarstvu pravde RS, koja se može podnijeti nakon pravosnažne sudske presude. Osuđeno lice koje se nalazi na izdržavanju kazne molbu dostavlja preko ustanove za izvršenje krivično pravnih sankcija. Uprava je dužna pri dostavljanju molbe Ministarstvu priložiti izvještaj o fizičkom i psihičkom stanju, psihološkom profilu i ponašanju osuđenog lica.

Ministarstvo o molbi obavještava upravu ustanove za izvršenje krivičnopravnih sankcija i sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i od njih traži podatke i inforamcije koji mogu biti značajni za sastavljanje izvještaja o molbi. Ovi organi obavezni su bez odgađanja dostaviti podatke i informacije koje je zatražilo Ministarstvo, a mogu dostaviti i druge podatke i informacije koje mogu biti značajne za odlučivanje o molbi.

Uz dostavu podataka organi dostavljaju i svoje obrazloženo mišljenje o pomilovanju, sa posebno naznačenim razlozima za i protiv pomilovanja.

Nakon ovoga Ministarstvo dostavlja predsjedniku RS molbu zajedno sa izvještajem te obrazloženim prijedlogom Ministarstva pravde za odluku o pomilovanju. Radi efikasnog postupanja po molbi, ministar pravde RS osniva komisiju za pomilovanja.



(Sutra: Koga su pomilovali Dragan Čavić, Milan Jelić, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik?)

Predsjednici RS od 1998. godine do danas

Nikola Poplašen (1999 - 2000)

Mirko Šarović (2000 - 2002)

Dragan Čavić (2002 - 2006)

Milan Jelić (2006 - 2007)

Rajko Kuzmanović (2007 - 2010)

Milorad Dodik (2010 - )

(Nezavisne.com/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog