Vijesti

UN RS - Mediji koji medijskim reketom ruše ugled profesije ne mogu biti dio novinarske zajednice RS

Udruženje novinara Republike Srpske povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija smatra da institucije vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH moraju dosljedno raditi na daljem unapređenju slobode medija koji predstavljaju jedan od glavnih stubova demokratskih društava.

Udruženje novinara Republike Srpske izražava i zabrinutrost zbog učestalih verbalnih napada na novinare u BiH ili njihovog sprečavanja u radu od strane nosioca izvršnih funkcija vlasti ili institucija. Udruženje poziva kolege novinare i medije da obavjeste Udruženje o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izvještavanja ili istraživačkog rada da bi zajdeno mogli da rade na sprečavanju takvih pojava.

Udruženje novinara Republike Srpske smatra da samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu  odgovornije i profesionalnije raditi ovaj društveno važan i težak posao, bez uticaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći.

Udruženje novinara RS smatra takođe da su nedopustive i zloupotrebe slobode medije od strane manjeg broja pojedinaca i medija koji medijskim reketom, ucjenama i neprofesionalnim izvještavanjem ruše ugled novinarske profesije. Takvi mediji ne mogu biti dio novinarske zajednice Republike Srpske.

Udruženje novinara Republike Srpske stoga poziva i javnost da nastavi da pruža podršku borbi novinara za slobodu štampe, jer je to i u njihovom direktnom interesu.

 

predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske

Dragan Jerinić

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog