Region

Koštunica: Narod treba da organizuje referendum, a ne vlast

BEOGRAD - Predsjednik Demokratske stranke Srbije /DSS/ Vojislav Koštunica najavio je političku borbu za odustajanje od briselskog sporazuma o Kosovu, ističući da se uzda u narodnu volju na referendumu o ovom pitanju.

On je najavio da će uskoro biti sazvan veliki narodni protest na kome će biti pokrenuta inicijativa o raspisivanju referenduma, ističući da narod treba da organizuje referendum, a ne vlast.

"Na referendumu treba svi da se pogledamo sa narodom oči u oči i da vidima šta je narod odlučio. Uveren sam da će građani u ogromnoj većini glasati da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da se poništi briselski sporazum", rekao je Koštunica za "Pres Republike Srpske".

On je istakao da se Srbija ne može umoriti od sebe same, od svojih državnih i nacionalnih interesa, od svog Kosova, jer bi, u protivnom, bio ugrožen njen opstanak.

Koštunica naglašava da su ovo istorijski dani za Srbiju, u kojima se lomi njena sudbina. "To je jedini razlog zašto smo upozoravali vlast da ne potpisuje antisrpski sporazum i nadali se da ova vlast neće biti prva koja bi se usudila da potpiše takav sporazum", rekao je lider DSS-a.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće provesti sporazum iz Brisela ne mijenjajući Ustav Srbije, on je rekao da će promjena Ustava ostati prazna priča, jer bi to u ovom trenutku značilo potpuno razbijanje Srbije.

Govoreći o podnošenju ostavke 2008. godine, zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Koštunica je rekao da je razlog bio to što je Demokratska stranka odustala od borbe za Kosovo i što više nije imao većinu u Vladi za provođenje državotvorne politike za Kosovo i Metohiju.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog