Vijesti

Strukovni sindikat doktora medicine: Slučaj Dobrijević tek jedan u nizu neosnovanih optužbi protiv doktora KC Banja Luka

Doktor Neno Dobrijević, kardiolog zaposlen na Odjeljenju interventne kardiologije Klinike za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Banjaluka protiv koga je vođen disciplinski postupak, oslobođen je optužbe i kako je istakao već sutra planira da se vrati na svoj posao.

„Jako mi je žao što sam se našao u takvoj situaciji da protiv mene bude vođen disciplinski postupak zato što radim svoj posao i ne mirim se sa problemima i otvoreno o njima govorim, ali po svemu sudeći ovdje se radi o nekoj vrsti plana da se pozovem na disciplinski postupak, a prema težni djela za koje sam bio optužen težilo se ili premještaju ili otkazu“, rekao je dr Dobrijević na danas održanoj konferenciji za medije koju je organizovao Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske (SSDM RS). On je dodao da ga prije samog pokretanja postupka niko iz uprave Kliničkog centra Banja Luka nije pozvao niti saslušao.

Njegov advokat Milan Romanić je dodao da ovo liči na diskriminaciju i mobing, jer dr Dobrijević posljednjih 6 mjeseci radi samo drugu smjenu, i da se protiv njega vode i druge vrste pritisaka, te da je za ovakvo ponašanje jedini lijek sud i najavio da će oni podnijeti tužbu protiv resornog ministarstva i KC Banja Luka i da će tražiti odštetu i za diskriminaciju i mobing.

Nakon što je disciplinska komisija svojom jednoglasnom odlukom oslobodila dr Dobrijevića disciplinske odgovornosti, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske javno je iskazao podršku dr Neni Dobrijeviću, kao i svim doktorima medicine protiv kojih su do sada pokrenuti i nepotrebno vođeni brojni disciplinski postupci.

Strukovni sindikat je takođe osudio, kako kažu, nezakonite aktivnosti i pritiske Uprave Kliničkog centra Banjaluka koja već duže vrijeme nestručno i neselektivno provodi neosnovane disciplinske postupke protiv doktora medicine koji su zaposleni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske. „Samo u posljednje dvije godine Uprava Kliničkog centra Banjaluka pokrenula je disciplinske postupke protiv više od šest doktora medicine, od kojih ni u jednom od slučajeva nije utvrđena stvarna osnovanost za vođenje disciplinskog postupka, ni konkretna odgovornost doktora za težu povredu radne obaveze“, ističu u ovom sindikatu.

Na konferenciji je ponovljeno da je Uprava Kliničkog centra pokrenula disciplinski postupak jer je dr Dobrijević 24. januara 2013. godine obavio dvije hitne operacije kateterizacije srca, a da o tome prethodno nije obavijestio dežurnog doktora, za šta, kako je utvrđeno u samom postupku, nije ni imao obavezu jer ne postoji praksa da se za hitne slučajeve obavještava dežurni doktor, posebno kada bi ishod drugačijeg postupanja bilo dalje pogoršanje zdravstvenog stanja ili smrt pacijenta. Takođe, protiv dr Dobrijevića su u disciplinskom postupku iznesene ozbiljne i neosnovane optužbe koje nisu dokazane, a koje u velikoj mjeri narušavaju ljudsko dostojanstvo, profesionalni ugled i kredibilitet dr Nene Dobrijevića.

Osvrćajući se na nedavna pisanja medija dr Milanko Maksić, predsjednik banjalučke produžnice SSDM RS, je istakao da problema ima u KC Banja Luka, i da je ovo samo jedan kumulativni efekat, koji se godinama akumulirao i da je sada sve izašlo na vidjelo. „Posljedica svega ovoga su loši interpersonalni odnosi među mojim kolegama, doktorima“ kaže Maksić i dodao da današnja konferncija nije upućena protiv nikog lično, i da se niko tako ne osjeća.

Strukovni sindikat doktora upozorava da je Uprava Kliničkog centra, pokretanjem brojnih a neosnovanih disciplinskih postupaka i objavama o pokretanju tih postupaka u medijima uz pristrasne izjave članova uprave, narušila ugled svim doktorima medicine zaposlenim u Kliničkom centru, kao i da je potrebno da se u svim slučajevima utvrdi i konkretna odgovornost za neosnovano pokretanje i vođenje ovakvih i sličnih disciplinskih postupaka. 

U svrhu utvrđivanja načina na koji su se do sada disciplinski postupci vodili nevladina organizacija Incijativa za razvoj i saradnju BiH je uradila analizu dosadašnje prakse vođenja postupaka te je uočila nekoliko manjkavosti kao što su netransparetnost i površno vođenje postupaka koji nisu usklađeni sa pravnim aktima, nepostojanje nezavisnog postupka, nepostojanje garancija doktorima da će se jednako postupati u istim slučajevima i dr.. „Ponekad se ne zna da li Komisija tuži ili sudi“, kaže Darko Marjanović iz Udruženja.

Istaknuto je i da strukovni sindikat doktora medicine zahtjeva da Uprava Kliničkog centra Banjaluka u svom radu konačno počne da poštuje zakone i da bez odlaganja prestane s daljim pritiskom na pojedine doktore na osnovu ličnih interesa i/ili animoziteta, te da usvoji i počne s primjenom zakonitih, nepristrasnih, transparentnih i fer pravila i procedura za pravično utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti medicinskih radnika.   

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog