Vijesti

Udruženje privatnih poslodavaca RS uputilo predsjedniku otvoreno pismo

Udruženje privatnih poslodavaca RS uputilo je danas predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, otvoreno pismo u kojem ističu svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem. U nastavku prenosimo integralno pismo koje je napisano na ekavici:

Poštovani Predsedniče Republike Srpske,
Pošto nam je politike i političara preko glave, a svima nama, koji većinom finansiramo javni sektor, je već dogorelo do nokata, odlučili smo, da se ovim demokratskim putem obratimo Vama i javnosti, jer nemamo druge demokratske mogućnosti. Razni „trutovi“ nam ne dozvoljavaju pristup ni Ekonomsko-socijalnom veću ni privrednoj komori, gde je po evropskim normama nama mesto i gde bi mogli da o ovim problemima da razgovaramo.

Mi poslovni ljudi Republike Srpske dobro razumemo u kakvoj nakaradnoj i oktroisanoj državi BiH moramo da živimo i radimo. Takođe dobro razumemo i moć vanjskog političkog faktora, a znamo dobro i kakva nam je glasačka mašina i narod, ali nemožemo više da tolerišemo diletantizam i gluposti pojedinaca u RS. Vi sve ovo najbolje znate. Počnimo raditi već jednom, ono što možemo i moramo, ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog naših potomaka koji će suditi o nama.

Ostavićemo ovog puta politiku na stranu, jer se politikanstvom sve zamuti, no ipak nam inponuje i zadovoljni smo Vašim uspješnim vođenjem strateške, ali, politike. Međutim pogledajmo već jednom istini u oči i konstatujmo sledeće činjenice, realno i praktično.

Razumljivo je da svaka opozicija raznim manipulacijama ima samo jedan cilj a to je kako da dođe na vlast. Često zbog svog primarnog cilja, „sa prljavom vodom ibacuju i zdravu decu iz korita“.

Većina ličnosti u politici i vlasti su tranziciono ne pripremljeni, nedorasli i dobrim delom nestručni za tržišno Evropsku aktivnu ekonomsku utakmicu. Zbog takvih osoba je naša ekonomska situacija sve mutnija i lošija. Nažalost neki od aktera su često tvrdoglavi, nedovoljno obrazovani i samim tim nestručni za nove izazove. Takvi većinom stavljaju svoj lični interes na prvo mesto. U životnoj stvarnosti oni su smetnja imperativnim promenama, a uz to često imaju politički legitimitet i raznim svojevrsnim manipulacijama i dezinformacijama sve nas i RS vuku u ekonomsku provaliju.

Da bi se takva sumorna situacija mogla zaustaviti i krenuti napred, Udruženje privatnih poslodavaca Republike Srpske predlaže i stoji čvrsto ka cilju pozitivnih promena, ekonomskih efekata i rezultata. Prema našim predviđanjima, ukoliko bi se primenile predložene promene, taj konsolidacioni vremenski period bi trajao od jedne do dve godine.

UPP RS Predlaže konkretno:
1. Da se dugoročnim zakonima regulišu i striktno primenjuju,
osnovni principi odgovornosti i sankcija za sve radnike bez obzira gde i šta radili. Ta odgovornost podrazumeva tačnost informacija i podataka, patriotizam, pomoć u prenošenju znanja i stručnosti na kolege, a posebno odgovornost za izgovorene reči bilo gde.
2. Da se reguliše posebno nagrađivanje isključivo na bazi
rezultata i efekata rada, kreativnosti, inovativnosti i provedeno vreme na takvom radu.
3. Da startne zarade svih radnika, budu iste i manje, a
multiplicirati poslove i zarade onima koji, svojim kvalitetom i rezultatom rada kao i efektivnim i efikasnim vremenom, daju pozitivan primer.
4. Da dodatni finansijski stimulans na bazi rezultata rada, na
kraju godine, bude na bazi poslovanja organizacione jedinice ili pravnog subjekta.
5. Da se na rukovodeća mesta postave VD menadžerski tipovi
radnika, čiji bi start bio isti kao i drugih, ali dodatna višestruka zarada bi morala biti jednokratna na kraju obračuna i godišnjeg poslovanja ukupne baze koju taj Rukovodilac vodi. Ako subjekat koji vodi posluje negativno, rukovodilac automatski ide na biro rada i na socijalu, kako je to u Evropi, isto tako, ukoliko je firma koju vodi pozitivna, tek onda dobije legitimitet Rukovodioca na sledeće dve godine. Neohodno je izbaciti komunističke floskule kao što je pravo na rad i politička podobnost.
6. Da se sklone iz Prevog ili Javnog sektora „trutovi“. politički
podobni, neodgovorni, nestručni, poltroni i neradnici. Prebaciti ih putem Zavoda za zapošljavanje na socijalu, kako to radi Evropa. Oni samo prave probleme drugima, kao i dodatne troškove pravnog subjekta.
7. Prilikom zapošljavanju bi osnovno merilo za prijem moralo biti
praktična provera i stručnost, tj. rezultat rada.
8. Da se svugde izvrši racionalizacija, modernizacija i
centralizacija sličnih poslova, službi, sektora, organizacija, agencija pa i Ministarstava.
9. Da se Zavod za zapošljavanje stavi u profitnu funkciju i
donesu zakoni kakvi su u Evropi.
10. S obzirom da nam je obrazovanje katastrofalno sa aspekta
stručnosti i motivacije za rad radnika, potrebni su sasvim novi zakoni koji bi u obrazovanju imali obavezno praktične i stručne predmete.
11. Zakonom i pozitivnom poreskom politikom rešiti Multilateralne
kompenzacije na nivou RS.
12. Uredbom ili dekretom uvesti obavezu kupovine roba i usluga
na nivoima opština i RS, a motivisati domaće proizvođaće i kvalitet. Regilaciju cena na tržištu vršiti putem robnih rezervi.
13. Svim raspoloživim sredstvima oporezovati ili onemogućiti uvoz
roba i usluga koje mi imamo u Republici Srpskoj.
14. Svim mogućim zakonskim sredstvima stimulisati proizvodnju i
izvoz.
15. Sve resurse Republike Srpske staviti u koncesiono-profitnu
funkciju.
16. Ubrzati i pojednostaviti stečajeve kako bi novi sposobni
privrednici mogli da pokrenu mnoge firme. Zašto uz garancije Fonda za rizično poslovanje, ne bi Vlada iznajmljivala neuspješne firme sposobnim menadžerima i ako oni nisu u politici. Zašto bi menadžeri bili u politici? Politiku nek vode stručnlsci za politiku i manipulacije, jer je to inperativ ovakvog nametnutog zapadnog sistema.
17. Obrazovanje mora biti u funkciji potrebe privrede i razvoja
RS.
18. Politika mora biti u funkciji ekonomije u RS, a na nivou BiH obrnuto?, jer je to viši interes RS.
19. Da se izvrši što čvršća i veća centralizacija na nivou Republike
Srpske po svim pitanjima, a obrnuto na nivou BiH, zbog viših interesa, kako to radi Katalonija, Irska, Bavarska, a imali smo u našem okruženju primer Slovenije i Crne Gore u bišoj nam državi.
20. Mi smatramo da je privredna komora Republike Srpske glavni
krivac za ovakvu ekonomsku situaciju u RS. Pošto Vlast i korektni članovi Komore, (zbog raznih interesa), nemogu naterati postojeću prevaziđenu Privrednu komoru RS da se promeni, onda Udruženje Privatnih Poslodavaca RS predlaže Vlastima da podrži Novu Komoru preduzetnika, koja je pripremljena davne 2000 godine i koju je i vaša Vlada tad podržala, kao i neke stručne organizacije iz Evrope, ali prljava politika i jači strani faktor je i taj projekat odgodio za krizna vremena, koja su mislimo sada došla.
21. Mediji, Tenderi, jednaki uslovi poslovanja privrednih
subjekata, Koncesije, Banke, Autorska prava, Patenti, Inovacije Republike Srpske su budućnost i najveći interes RS, ali o tome treba više prostora i vremena.
Poštovani Predsedniče Republike Srpske,
Sve navedeno se može različito pa čak i zlurado komentarisati, međutim ubeđeni smo da će te Vi biti pozitivan izuzetak i navedeno shvatiti ozbiljno, dobronamerno i korisno za Republiku Srsku.

S poštovanjem i našim pozdravm „Da ništa nije toliko dobro da ne može biti bolje i da su šanse RS upravo u izazovu“.

Banja Luka, 5.03.2013.godine Predsednik Predsedništva UPP RS
Akademik Vinko Perić

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog