Vijesti

Šta novinari očekuju od novog premijera?

Željka Cvijanović, dosadašnja ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju imenovana je u srijedu za novog mandatara. Razlog za osvježenje u izvršnoj vlasti vladajući SNSD vidi, kako je rekao lider te stranke i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u traženju „novog implusa da bi se dali odgovori na buduće izazove“. Prva žena premijer u RS uskoro će zamijeniti radno mjesto unutar zgrade vlade. Pitali smo novinare banjalučkih redakcija koja su njihova očekivanja od nove predsjednice Vlade RS?

Igor Požgaj, urednik emisije „OdgovorNo1“ RTRS:

Od novog premijera očekujem da pokrene istrage o neradu i neodgovornosti u svim ministarstvima. U Ministarstvu poljoprivrede i Komisiji za koncesije RS, da provede istragu o dodijeljivanju koncesija i dijeljenju podsticajnih sredstava... U Ministarstvu zdravlja da ispita jučerašnje skupštinske navode i istraži zašto Fond zdravstvenog osiguranja RS plaća najskuplje lijekove u regionu, u Ministarstvu rada da se provede istraga o neregularnostima prilikom imenovanja direktora i upravnih odbora javnih institucija i preduzeća . . .

U svakom slučaju, ovo su samo želje, ali ne vjerujem u zlatne ribice. . . I one ispunjavaju samo tri želje. Nama je u svakom slučaju potrebno jato zlatnih ribica i puno velikih bijelih psina koje su spremne da se uhvate u koštac sa nagomilanim neodgovornim činovnicima zaposlenim u institucijama. Vlade se mogu mijenjati ali ljudi kojima institucije služe za ličnu promociju i bogaćenje uglavnom nadžive sve vlade i premijere. Čast izuzecima, ali riba, istina, smrdi od glave, ali se čisti od repa.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka

Na prvom mjestu ono na što imamo pravo - transparentan rad Vlade. Sve odluke i potezi Vlade moraju biti maksimalno javni. Vlada ne odgovora samo predsjedniku RS i Narodnoj skupštini već cjelokupnoj javnosti.
Izvršna vlast mora odmah na početku pokazati da sa svima želi da gradi partnerski, a ne drugarski odnos sa pojedinim medijima.

Dobar početak, iako sumnjamo da će biti, je da sjednice Vlade budu otvorene za javnost. Mandatar za sastav nove Vlade vrlo je dobro upućena u regionalna i evropska iskustva, pa pretpostavljam da joj je poznato i da su, na primjer, sve sjednice Vlade Hrvatske najvećim dijelom otvorene za javnost. Nešto slično je na početku, za vrijeme svog prvog premijerskog mandata uveo i Milorad Dodik, ali nakratko. Ovim se pokazuje da Vlada ne bježi od javnosti i da su sve odluke i način njihog usvajanja transparentne. Novinari žele da vide kako ministri zastupaju svoje resore, kako se zalažu za reforme, te zašto glasaju za ili  protiv pojedinih odluka i kako to objašnjavaju.

Druga stvar koju nova Vlada može uvesti, a što je takođe po evropskim standardima, da svi, ali svi materijali koji se razmatraju na sjednicama Vlade prije i poslije usvajanja budu dostupni u elektronskom obliku na sajtu Vlade, kao što je to  sada slučaj kod Narodne skupštine.

Što Vlada bude transparentnija, manje će biti netačnih informacija o njoj. Nedostatak, tajnovitost i skrivanje podataka, generiše špekulacije i novinari su prisiljeni objavljivati ono što im je dostupno, a to su nepotpune ili poluinformacije, što nije nikome u interesu.

Ministri moraju biti dostupni za izjave, ako to ne mogu, neka zaposle sposobne portparole. Ako imaju loše, neka se umjesto njih, oni javljaju u pola noći na mobilni telefon kada ih novinari zovu.

Neko bi trebao reći novom predsjedniku Vlade, da na novinarska pitanja mora odgovorati jasno i koncizno, a ne da svaka rečenica sadrži 125 riječi. U tom slučaju kada elektronski mediji „sijeku“ predugačku izjavu gubi se smisao, a slijedi optužba da je nešto istrgnuto iz konteksta.

Ne postoji nešto što se zove prodaja prirodnog bogastva, nacionalnih resursa pogodbom u „četiri oka“, a što neće naići na osudu.

Stalne sedmične konferencije za medije premijera i ministara iz najvažnijih resora su neophodne. Nemojte slušati samo svoje savjetnike i portparole, razgovarajte više sa novinarima, posebno onima za koje vam se čini da vam nisu naklonjeni, od njih ćete najviše naučiti. Novinari nisu društveni radnici, oni samo rade svoj posao najbolje što mogu. Oni vas nisu postavili, neće vas ni smjenjivati, ali neće ni skrivati vaše greške, samo zato što vi smatrate da to ne bi bilo lijepo da  javnost zna.

Željko Raljić, urednik magazina „Respekt“

Nikakvih posebnih očekivanja od ove, kao ni od prethodne Vlade RS, ne može ni biti jer su one samo produžena ruka Milorada Dodika koji je stvarni premijer iz sjene. Nova Vlada imaće premijera bez nekog značajnijeg iskustva, a slab premijer znači slabu vladu. Mislim da ova Vlada neće dočekati izbore 2014. godine, a ako ih i dočeka, biće to na staklenim nogama. Takva vlada teško da može pokrenuti neke značajnije procese, kako to najavljuje predsjednik RS.

Ako nisam u pravu neka me neko demantuje: Šta je to do sada značajno učinila Željka Cvijanović u svom resoru, na planu ekonomskih odnosa, konkretno po pitanju stranih investicija? Osim troškova za Predstavništva Vlade RS u inostranstvu, koja su koštala budžet i građane RS, drugih efekata nema! Dakle, nova Vlada neće riješiti stare probleme u RS, za koje vrh SNSD-a ne želi da preuzme odgovornost.

Vladimir Šušak, novinar BHT

Moja očekivanja od mandatara za sastav nove Vlade RS ne mogu biti različita od onog što očekuju svi građani. Problem vidim u tome što u ovom trenutku mnoga od njih teško mogu biti ostvarena na način kako je Vlada radila do sada. S obzirom na kratak vremenski period funkcionisanja Vlade do novih izbora očekujem zato da se makar pokrenu neke stvari sa mrtve tačke koje bi dovele do rasterećenja privrede, novih radnih mjesta, borbe protiv korupcije, te ispunjavanja uslova za približavanje EU.

Za sada nam nije poznat ni novi sastav Vlade, ni program nove premijerke osim da sprema "određena strateška opredjeljenja sa određenim strateškim mjerama", što smo čuli iz usta novog mandatara prilikom imenovanja. Biće, dakle, potrebno da saslušamo konkretan program rada predsjednice vlade, ali nisam preveliki optimista.

Elvir Padalović, portal Buka

Moram priznati da ne očekujem ništa novo niti išta što bi se dalo okarakterisati kao "novi impuls". Nova premijerka će biti poslušna (poslušnija od prethodnog prvog čovjeka Vlade) i ne vjerujem da će u takvom manevarski suženom prostoru uspjeti izmađijati išta značajno za građane.

Nova Vlada će i dalje djelovati u teškim ekonomskim uslovima, pritom ne radeći ništa što bi te uslove značajnije poboljšalo. Teško će se nova Vlada moći izboriti sa faktičkim stanjem u RS, koje je teško i veoma zabrinjavajuće.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog