Vijesti

Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo Momčila Perišića

HAG- Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je u septembru 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora.

Ovo je konačna presuda Perišiću koji je ranije bio proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih djela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici od avgusta 1993. do novembra 1995, kao i za propust da, kao nadređeni, kazni odgovorne za raketne napade na Zagreb u maju 1995. godine.


Presuda Perišiću prva je presuda kojom je u Tribunalu za zločine počinjene u BiH osuđen neki zvaničnik SR Jugoslavije.

Suđenje je počelo u oktobru 2008. godine, a završne riječi iznesene su krajem marta 2011. U toku 198 dana suđenja, pretresno vijeće saslušalo je 108 svjedoka tužilaštva i 28 svjedoka odbrane.

Na presudu se žalila odbrana koja je tražila da general Perišić bude oslobođen po svim tačkama optužnice. Tužilaštvo, koje je u završnoj riječi tražilo kaznu doživotnog zatvora, nije uložilo žalbu.

U žalbenom vijeću su, osim predsjednika Tribunala, američkog sudije Teodora Merona, sudija Karmel Ađijus sa Malte, Liu Daćun iz Kine, Arlete Ramarson sa Madagaskara i Andresija Vaz iz Senegala.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog