Vijesti

Nović: Prvi mart kao praznik nikada neće biti obilježen na cijeloj teritoriji BiH

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je Srni da 1. mart, kao praznik na kojem se uporno insistira u Federaciji BiH, sigurno nikada neće biti obilježen na cijeloj teritoriji BiH, a posebno ne u Republici Srpskoj.

"Pitam sve nas šta je onda taj praznik koji se obilježava u jednom dijelu države, a u drugom ne?", upitao je Nović.

On smatra da nijedan praznik ne može da bude valjan sve dok to zakonom ne bude utvrđeno i dok se svi narodi u BiH ne dogovore i utvrde praznike koji će biti prihvatljivi za sve. "To je ključno za BiH", ocijenio je Nović.

On je podsjetio da je Parlamentarna skupština BiH u nekoliko navrata odbila predložene zakone o praznicima u BiH

"Ako je parlament BiH odbio zakon o vjerskim praznicima, koji nisu bili sporni bilo kome, pa ni Međureligijskom vijeću BiH onda me ne iznenađuje što parlament nema snage da donese i zakon o praznicima", istakao je Nović.

Bilo bi veoma mudro, kaže on, da se u BiH obilježavaju ili proslavljaju oni praznici koji nisu sporni, a oni o kojima ne postoji opšta saglasnost da se ostave za neko novo vrijeme.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog