Vijesti

Srpska da donese vlastiti zakon o JMB

Republika Srpska će u krajnjem slučaju morati da pristupi donošenju sopstvenog zakona o jedinstvenom matičnom broju, da bi zaštitila prava i interese građana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova u ostavci Stanislav Čađo, nakon sjednice Vlade.

 Čađo je rekao novinarima u Banjaluci da je trenutna situacija neodrživa, jer su građanima ugrožena osnovna prava, te ocijenio da je očigledno da iza toga postoje određeni interesi nekih političkih subjekata, prije svega iz Federacije BiH.

Vlada Srpske upoznala se danas o Informaciji MUP-a o stanju i problemima u vezi sa primjenom Zakona o jedinstvenom matičnom broju, te zahtijeva od predstavnika Srpske u zajedničim institucijama da na dnevni red parlamenta BiH po hitnom postupku bude stavljen Zakon o izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 27. maja 2011. godine kojom je utvrđeno da član pet Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom BiH prestale su da važe odredbe tog člana, čime novorođenoj djeci državljanima BiH nije moguće odrediti JMB, a onemogućeno im je i pravo na zdravstvenu zaštitu, podnošenje zahtjeva za izdavanje putne isprave, kao i ostvarivanje drugih prava za koja je JMB jedan od identifikacionih podataka.

Ustavni sud odredio je rok od šest mjeseci u kojem je Parlamentarna skupština BiH trebalo da ovu odredbu Zakona o jedinstvenom matičnom broju uskladi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je Prijedlog izmjena ovog zakona u parlamentarnu proceduru, ali je odbijen 19. aprila prošle godine u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Izmjene ovog zakona sadržavale su izmjene u vezi sa nazivima opština u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, ali i prilagođavanje registracionih područja za određivanje JMB teritorijalnoj organizaciji BiH, odnosno Republike Srpske.

S obzirom na to da 1. marta treba da otpočne proces izdavanja novih ličnih karata dovodi se u pitanje zakonitost i ovog postupka jer nije ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH.

"Ovo je bitno za postupak izdavanja lične karte, jer ona sadrži podatke o JMB, mjestu rođenja, opštini prebivališta naziv nadležnog organa za izdavanje lične karte, a to je MUP Srpske, odnosno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva čiji je naziv u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, a naziv na ličnoj karti je naziv iz Zakona o JMB u skladu sa odredbom koja je prestala da važi", navodi se u informaciji MUP-a.

U Informaciji se ističe da bez donošenja izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju Ministarstvo ne može izvršavati obaveze iz zakona koji regulišu ovu oblast, a građani ne mogu ostvarivati osnovna prava, kao što je pravo na zdravstvenu zaštitu, slobodu kretanja i slično.

(SRNA/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog